TERAZ NA ANTENIE

WKRÓTCE

Udostępnij:

Food Network

Makłowicz w drodze

Następny

odcinek: Stolica Tyrolu - 18:30 18 Listopad

Górujące nad Insbruckiem wzgórze Bergisel to świetny punkt widokowy na miasto, ale również miejsce historyczne. To tutaj chłopska armia pod wodzą Andreasa Hofera mężnie biła się w czasach napoleońskich za austriacki Tyrol. Robert zjeżdża do miasta, wspomina zimowe Igrzyska Olimpijskie 1976, które się tu odbyły, zwiedza cesarski Hofburg i zagląda na brunch do restauracji z nowoczesną kuchnią. Gulasz z polentą czy Wiener Schnitzel to z kolei dania tradycyjne, których można spróbować w gospodzie działającej na starym mieście od 1536 roku. Własną sztukę kulinarną Robert prezentuje na przykładzie cielęcej wątróbki po tyrolsku.

odcinek: Tyrol Wschodni - 23:00 23 Listopad

Lienzer Dolomiten i Dolina Drawy – to geograficzne wyznaczniki wschodniotyrolskiej krainy mniej u nas znanej niż choćby narciarski Tyrol Południowy, stanowiący dziś część Włoch. Pierwszym celem podróży jest górskie schronisko Dolomiten Hütte, które oferuje nieziemskie widoki i tradycyjną kuchnię. Robert zamawia serowe kluski Käsespätzle, a sam na tarasie z widokiem na Spitz Kofel gotuje Osttiroler Gerstensuppe czyli krupnik z pęcaku. Słynny miejscowy sznaps powstaje w rodzinnej destylarni, która przerabia owoce z przydomowego sadu. Kolejne etapy podróży to główne miasto doliny – Lienz (nie mylić z Linz) – i stacja narciarska Kals am Grossglockner, u stóp najwyższego szczytu Austrii.

odcinek: Tyrol Wschodni - 18:30 25 Listopad

Lienzer Dolomiten i Dolina Drawy – to geograficzne wyznaczniki wschodniotyrolskiej krainy mniej u nas znanej niż choćby narciarski Tyrol Południowy, stanowiący dziś część Włoch. Pierwszym celem podróży jest górskie schronisko Dolomiten Hütte, które oferuje nieziemskie widoki i tradycyjną kuchnię. Robert zamawia serowe kluski Käsespätzle, a sam na tarasie z widokiem na Spitz Kofel gotuje Osttiroler Gerstensuppe czyli krupnik z pęcaku. Słynny miejscowy sznaps powstaje w rodzinnej destylarni, która przerabia owoce z przydomowego sadu. Kolejne etapy podróży to główne miasto doliny – Lienz (nie mylić z Linz) – i stacja narciarska Kals am Grossglockner, u stóp najwyższego szczytu Austrii.

Kilka słów o programie

Do ekipy Food Network dołączył też Robert Makłowicz. Wybitny dziennikarz, wielki podróżnik i niezastąpiony przewodnik po kulinarnej mapie świata! W Polsce jako pierwszy w dziejach telewizji zaproponował widzom zwiedzanie globu poprzez pryzmat kulinariów! W unikalny sposób odkrywa wyjątkowe miejsca, ukazuje związki kuchni z kulturą i historią danych regionów. Przed Państwem Robert Makłowicz!

Pierwsze odcinki programu "Makłowicz w drodze" już w sobotę 11 listopada o 14:30!

Scripps Networks International (UK) Limited © 2017

Part of the Scripps Networks Interactive, Inc. group