TERAZ NA ANTENIE

WKRÓTCE

Udostępnij:

Food Network

Polska na patelni

Kilka słów o programie

Współczesna kulinarna bajka o przywiązaniu do ziemi i smaków dzieciństwa.
Kuchenne patenty przodków w połączeniu z pięknem polskich regionów działają na wszystkie nasze zmysły.
Bohaterowie, bez względu na wiek to ludzie szczęśliwi, którzy radość czerpią z prostych życiowych czynności i tradycji, również tej na talerzu. Podglądamy jak krzątają się przy kuchni, zbierają zioła i potrzebne produkty, poznajemy familię i tajemnice rodzinnych spiżarni.
 

Zaglądamy do garnków, szaf i za płot do sąsiada. Często na wesoło. Każdy bohater jest inny, tak jak różni są
ludzie i regionalny folklor.


W programie zobaczymy między innymi panią Janinkę Pępkowską z Podhala, góralkę od
pokoleń. Pani Janina nauczy wnuczkę Weronikę domowych sposobów na wędzony oscypek z krowiego mleka i inne tatrzańskie specjały.
Pojedziemy w górę Wisły do nadwiślańskiej chaty pana Zdzisława Brzykcy na Kujawach, słynących z owocowych przetworów. Gospodarz, zapalony cukiernik i sadownik, ujawni recepturę na domowej roboty bezy z konfiturą i inne delicje. Zajrzymy też na Górny Śląsk do śpiewającej matki i córki, Katarzyny i Claudii Chwołek, które powspominają dawne zwyczaje w familokach i podpowiedzą jak nakarmić głodnego górnika.
Ugotują popularny kiedyś na śląskim stole, rosół z młodego gołębia. A to wszystko z typowo śląskim humorem i rzecz jasna gwarą.


Ten program to klasyczny polepszacz nastroju.