TERAZ NA ANTENIE

WKRÓTCE

Udostępnij:

Food Network

Koreańskie naleśniki z solonym karmelem

Informacje kluczowe

  • Poziom trudności
    › Średni
  • Czas przygotowania
    › 1/2 godz
  • Czas gotowania
    › 1/2 godz
  • Porcja dla
    › 10 porcji

Składniki

Te rozpływające się w ustach dekadenckie przysmaki były ulubionymi naleśnikami mojej siostry Sonyi kiedy byłyśmy małe. Uwielbiam chrupiące ciasto i delikatne nadzienie. Swój przepis ulepszyłam, zamieniając tradycyjne nadzienie na to o smaku solonego karmelu. Możesz dowolnie zmieniać ich nadzienie – widziałam już kilkanaście innych wersji, od orzechów z miodem po ziarna sezamu. Zakochasz się w złożoności ich smaku. Za każdym kęsem najpierw będziesz przedzierać się przez chrupiącą skórkę aż do aksamitnego nadzienia. Te naleśniki szybko okażą się hitem zarówno dla dzieci jak i dla dorosłych.

Rada 1: Świetnym dodatkiem będzie bita śmietana lub lody waniliowe.

Rada 2: Podczas formowania kulek, upewnij się, że wszystkie porcje mają taką samą grubość ciasta. To ułatwi smażenie.

Rada 3: Zamiast cukru muscovado możesz użyć zwykłego brązowego cukru.

Ciasto:

  • 1 ½ szklanki pełnotłustego mleka
  • 2 łyżki cukru
  • 1 paczka drożdży w proszku
  • ½ łyżeczki soli morskiej
  • 1 ½ szklanki mąki razowej
  • 1 szklanka słodkiej mąki ryżowej
  • 4 ½ łyżeczki mąki kukurydzianej

Nadzienie:

  • ½ szklanki cukru muscovado
  • ½ szklanki orzeszków ziemnych, pokruszonych
  • 1 łyżka cynamonu
  • ¾ łyżeczki soli morskie

Scripps Networks International (UK) Limited © 2017

Part of the Scripps Networks Interactive, Inc. group