TERAZ NA ANTENIE

WKRÓTCE

Udostępnij:

Food Network

Wietnamska sałata z chrupiącym kurczakiem

Informacje kluczowe

  • Poziom trudności
    › Łatwy
  • Czas przygotowania
    › 35 min
  • Czas gotowania
    › N/A
  • Porcja dla
    › 4 porcje

Składniki

Kurczak:

  • 4 duże ząbki czosnku, nieobrane
  • 1 kawałek imbiru wielkości kciuka, nieobrany
  • 1 łyżeczka nasion kolendry
  • 1 gwiazdka anyżu
  • 1 zielona papryczka chili, grubo posiekana
  • starta skórka i sok z jednej limonki
  • garść świeżych liści kolendry z łodygami
  • 1 łyżka stołowa sosu rybnego (najlepiej wietnamskiego)
  • 8 udek kurczaka bez kości (ze skórką)
  • 1 łyżka stołowa oleju słonecznikowego

Sos:

  • drobno starta skórka oraz sok z 1 limonki
  • 3 łyżki stołowe sosu rybnego (najlepiej wietnamskiego)
  • 2 łyżki stołowe drobnego cukru
  • 1 małą czerwona papryczka chili, drobno posiekana (jeśli nie lubisz ostrych dań, usuń nasiona)

Sałata:

  • 50g świeżych kiełków
  • garść świeżych liści mięty
  • garść świeżych liści kolendry
  • 200g liści chińskiej kapusty, drobno posiekanych
  • 2 duże marchewki, pokrojone w słupki
  • garść solonych orzeszków ziemnych, grubo posiekanych

Scripps Networks International (UK) Limited © 2017

Part of the Scripps Networks Interactive, Inc. group