TERAZ NA ANTENIE

WKRÓTCE

Udostępnij:

Food Network

Kurczak ze Szpinakiem Czosnkowym

Informacje kluczowe

  • Poziom trudności
    › Łatwy
  • Czas przygotowania
    › 10 min
  • Czas gotowania
    › 1/4 godz
  • Porcja dla
    › 4-6 osób

Składniki

Ry?:

  • 1 i 3/4 szklanki ry?u ja?minowego
  • 2 i 1/2 szklanki wody

Kurczak:

  • 1 ?y?ka sto?owa oleju arachidowego
  • 5 z?bków czosnku, drobno posiekanych
  • 2,5-centymetrowy kawa?ek ?wie?ego imbiru, obranego i pokrojonego na talarki
  • mniej ni? pó? kilograma (oko?o 6) udek kurczaka bez skóry i ko?ci, pokrojone na kawa?ki wielko?ci 1,5 cm
  • 1/4 szklanki wina ry?owego Shaohsing lub wytrawnej sherry
  • 1/4 szklanki jasnego sosu sojowego
  • 1/4 szklanki oleju z pra?onego sezamu
  • 1 ?y?ka sto?owa br?zowego cukru
  • 1 ma?a gar?? li?ci tajskiej bazylii lub w?oskiej bazylii, dodatkowo troch? do ozdoby
  • 1 ?rednia czerwona papryczka Fresno, bez nasion, pokrojona, do ozdoby

Szpinak:

  • 1 ?y?ka sto?owa oleju arachidowego
  • 2 z?bki czosnku, drobno posiekane
  • 170 gramów li?ci m?odego szpinaku
  • szczypta soli morskiej