TERAZ NA ANTENIE

WKRÓTCE

Udostępnij:

Food Network

Mapo Dofu

Informacje kluczowe

  • Poziom trudności
    › Łatwy
  • Czas przygotowania
    › 10 min
  • Czas gotowania
    › 20 min
  • Porcja dla
    › 4 porcje

Składniki

  • 230 g makaronu mung lub ry?owego
  • 1/2 ?y?eczki oleju z pra?onego sezamu

 

  • 3/4 szklanki wywaru wo?owego
  • 1 i 1/2 ?y?ki sto?owej pieprzu syczua?skiego, pra?onego
  • 1 ?y?ka sto?owa oleju arachidowego
  • 2 z?bki czosnku, zgniecione i drobno posiekane
  • 1 ?y?ka sto?owa imbiru, obranego i ?wie?o startego
  • 1 czerwona papryczka Fresno, bez nasion, drobno posiekana
  • 340 g mielonej wieprzowiny
  • 1 do 2 ?y?ek sto?owych ostrego sosu fasolowego
  • 1 ?y?ka sto?owa wina ry?owego Shaohsing lub wytrawnej sherry
  • 450 g ?wie?ego tofu, pokrojonego na kawa?ki grubo?ci 2,5 cm
  • 1 do 2 ?y?ki sto?owej jasnego sosu sojowego
  • 1 do 2 ?y?ki sto?owej czarnego octu ry?owego lub octu balsamicznego
  • 1 ?y?eczka oleju z pra?onego sezamu
  • sól morska
  • mielony bia?y pieprz
  • 1 ?y?ka sto?owa m?ki kukurydzianej
  • 2 ?y?ki sto?owe wody
  • 2 du?e dymki, pokrojone