TERAZ NA ANTENIE

WKRÓTCE

Udostępnij:

Food Network

Wontony z Wieprzowin? i Krewetkami

Informacje kluczowe

  • Poziom trudności
    › Średni
  • Czas przygotowania
    › 35 min
  • Czas gotowania
    › 5 min
  • Porcja dla
    › 36 wontonów

Składniki

Farsz:

  • 225 g chudej mielonej wieprzowiny
  • 225 g (16-20) du?ych krewetek, oczyszczonych, drobno posiekanych
  • 1 ?y?ka imbiru, ?wie?o obranego i startego
  • 2 ?y?ki chi?skiego szczypiorku, drobno posiekanego
  • 1 ?y?ka wina ry?owego Shaohsing lub wytrawnej sherry
  • 1 ?y?ka sto?owa jasnego sosu sojowego, dodatkowo troch? na zapas
  • 1 ?y?eczka oleju z pra?onego sezamu
  • 2 kopiaste ?y?eczki m?ki kukurydzianej
  • ?wie?o zmielony bia?y pieprz

Wontony:

  • 36 kawa?ków ciasta do wontonów,kwadraty o bokach 8 cm
  • 1 jajko, ubite
  • m?ka kukurydziana, do oprószenia tacki do pieczenia
  • olej ro?linny, do sma?enia

Sos chili:

  • 2 ?y?ki jasnego sosu sojowego
  • 1 kopiasta ?y?ka sosu chili Guilin

Dekoracja:

  • 1 ?y?ka drobno posiekanego szczypiorku