TERAZ NA ANTENIE

WKRÓTCE

Udostępnij:

Food Network

Chrupiący pieczony boczek z jabłkami w słonym karmelu

Informacje kluczowe

  • Poziom trudności
    › Łatwy
  • Czas przygotowania
    › 1 godz
  • Czas gotowania
    › 1 godz 30 min
  • Porcja dla
    › 8

Składniki

  • 1,5kg boczku razem ze skórą

  • 20ml prażonego kminku

  • sól i mielony biały pieprz do smaku

  • oliwa z oliwek do pieczenia

Słone, karmelizowane plastry jabłka

  • 4 soczyste, chrupiące, kwaśne jabłka

  • 3 łyżki stołowe masła

  • 4 łyżki stołowe brązowego cukru

  • sól morska do smaku

Jabłkowo-miodowy sos sojowy

  • 1 łyżka stołowa oliwy z oliwek

  • 1 łyżka stołowa porządnie posiekanego, świeżego imbiru

  • 3 ząbki posiekanego czosnku

  • 2 gwiazdki anyżu (opcjonalnie)

  • skórka z pomarańczy (trzeba na drobnej tarce zetrzeć tylko wierzchnią część skórki pomarańczowej)

  • szklanka soku jabłkowego

  • 1/4 szklanki płynnego miodu

  • 1/2 szklanki sosu sojowego

  • 1/2 szklanki słodkiego sosu chilli

  • 1 łyżka stołowa jabłkowego octu winnego

2 łyżki stołowe świeżo posiekanej kolendry

Scripps Networks International (UK) Limited © 2017

Part of the Scripps Networks Interactive, Inc. group