TERAZ NA ANTENIE

WKRÓTCE

Udostępnij:

Food Network

S?odko-kwa?ne jagni?ce pulao

Informacje kluczowe

  • Poziom trudności
    › Średni
  • Czas przygotowania
    › 1 godz
  • Czas gotowania
    › 1 godz
  • Porcja dla
    › 6 porcji

Składniki

Na mi?sny bulion

  • ½ kg ?opatki jagni?cej pokrojonej na 5-centymetrowe kawa?ki
  • 2 kawa?ki czarnego kardamonu, zmia?d?one
  • 1?y?eczka grubo zmielonego czarnego pieprzu
  • 1?y?eczka cynamonu
  • ½ ?y?eczki any?u, zmia?d?onego
  • 4-6 z?bków czosnku, posiekanych
  • ½ ?y?eczki ga?ki muszkato?owej
  • 1?y?eczka pra?onych nasion kolendry
  • ½ ?y?eczki zmielonego kminku
  • 2 listki laurowe
  • 1 zblendowana cebula
  • 2 ?y?eczki pasty czosnkowej lub imbirowej
  • Sól do smaku

Ry?

  • ½ kg ry?u basmati
  • 2-3 ?y?ki klarowanego mas?a
  • Sól

Mi?so

  • 3-4 ?y?ki klarowanego mas?a
  • Sól
  • 1?y?ka tartego, ?wie?ego imbiru
  • 2 ?y?eczki mielonej papryczki chilli
  • 120g jogurtu naturalnego
  • 2 ?y?eczki kolendry
  • 1?y?eczka garam masala

Do przek?adania i ry?u

  • 4 ?y?ki klarowanego mas?a
  • 180g cukru
  • Sok z 4 limonek
  • ½ ?y?eczki mielonej papryczki chilli
  • 4 ?rednie cebule, posiekane i zeszklone
  • 3 ?y?ki pra?onych p?atków migda?owych
  • 3 ?y?ki blanszowanych pistacji
  • 3 ?y?ki rodzynek
  • 3 ?y?ki wiórków kokosowych
  • 2 ?y?ki wody z kewry
  • 240 ml mleka
  • 1szkalnka bulionu mi?snego
  • ½  ?y?eczki szafranu (wcze?niej moczonego w 2 ?y?kach gor?cego mleka przez 10 minut)

 

Scripps Networks International (UK) Limited © 2017

Part of the Scripps Networks Interactive, Inc. group