TERAZ NA ANTENIE

WKRÓTCE

Udostępnij:

Food Network

Słodko-kwaśne jagnięce pulao

Informacje kluczowe

  • Poziom trudności
    › Średni
  • Czas przygotowania
    › 1 godz
  • Czas gotowania
    › 1 godz
  • Porcja dla
    › 6 porcji

Składniki

Na mięsny bulion

  • ½ kg łopatki jagnięcej pokrojonej na 5-centymetrowe kawałki
  • 2 kawałki czarnego kardamonu, zmiażdżone
  • 1łyżeczka grubo zmielonego czarnego pieprzu
  • 1łyżeczka cynamonu
  • ½ łyżeczki anyżu, zmiażdżonego
  • 4-6 ząbków czosnku, posiekanych
  • ½ łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1łyżeczka prażonych nasion kolendry
  • ½ łyżeczki zmielonego kminku
  • 2 listki laurowe
  • 1 zblendowana cebula
  • 2 łyżeczki pasty czosnkowej lub imbirowej
  • Sól do smaku

Ryż

  • ½ kg ryżu basmati
  • 2-3 łyżki klarowanego masła
  • Sól

Mięso

  • 3-4 łyżki klarowanego masła
  • Sól
  • 1łyżka tartego, świeżego imbiru
  • 2 łyżeczki mielonej papryczki chilli
  • 120g jogurtu naturalnego
  • 2 łyżeczki kolendry
  • 1łyżeczka garam masala

Do przekładania i ryżu

  • 4 łyżki klarowanego masła
  • 180g cukru
  • Sok z 4 limonek
  • ½ łyżeczki mielonej papryczki chilli
  • 4 średnie cebule, posiekane i zeszklone
  • 3 łyżki prażonych płatków migdałowych
  • 3 łyżki blanszowanych pistacji
  • 3 łyżki rodzynek
  • 3 łyżki wiórków kokosowych
  • 2 łyżki wody z kewry
  • 240 ml mleka
  • 1szkalnka bulionu mięsnego
  • ½  łyżeczki szafranu (wcześniej moczonego w 2 łyżkach gorącego mleka przez 10 minut)

 

Scripps Networks International (UK) Limited © 2017

Part of the Scripps Networks Interactive, Inc. group