Informacje kluczowe
- Poziom trudności
› Średni
- Czas przygotowania
› 1 godz
- Czas gotowania
› 1 godz
- Porcja dla
› 6 porcji
Składniki
Na mi?sny bulion
- ½ kg ?opatki jagni?cej pokrojonej na 5-centymetrowe kawa?ki
- 2 kawa?ki czarnego kardamonu, zmia?d?one
- 1?y?eczka grubo zmielonego czarnego pieprzu
- 1?y?eczka cynamonu
- ½ ?y?eczki any?u, zmia?d?onego
- 4-6 z?bków czosnku, posiekanych
- ½ ?y?eczki ga?ki muszkato?owej
- 1?y?eczka pra?onych nasion kolendry
- ½ ?y?eczki zmielonego kminku
- 2 listki laurowe
- 1 zblendowana cebula
- 2 ?y?eczki pasty czosnkowej lub imbirowej
- Sól do smaku
Ry?
- ½ kg ry?u basmati
- 2-3 ?y?ki klarowanego mas?a
- Sól
Mi?so
- 3-4 ?y?ki klarowanego mas?a
- Sól
- 1?y?ka tartego, ?wie?ego imbiru
- 2 ?y?eczki mielonej papryczki chilli
- 120g jogurtu naturalnego
- 2 ?y?eczki kolendry
- 1?y?eczka garam masala
Do przek?adania i ry?u
- 4 ?y?ki klarowanego mas?a
- 180g cukru
- Sok z 4 limonek
- ½ ?y?eczki mielonej papryczki chilli
- 4 ?rednie cebule, posiekane i zeszklone
- 3 ?y?ki pra?onych p?atków migda?owych
- 3 ?y?ki blanszowanych pistacji
- 3 ?y?ki rodzynek
- 3 ?y?ki wiórków kokosowych
- 2 ?y?ki wody z kewry
- 240 ml mleka
- 1szkalnka bulionu mi?snego
- ½ ?y?eczki szafranu (wcze?niej moczonego w 2 ?y?kach gor?cego mleka przez 10 minut)
Więcej przepisów od Reza Mahammad