TERAZ NA ANTENIE

WKRÓTCE

Udostępnij:

Food Network

Mazurek na drożdżowym spodzie

Informacje kluczowe

  • Poziom trudności
    › Średni
  • Czas przygotowania
    › 1 godz
  • Czas gotowania
    › 40 min
  • Porcja dla
    › 12 porcji

Składniki

  • 400 g mąki
  •     250 g masła
  •     1 jajko
  •     2 żółtka
  •     1 szklanka śmietany
  •     1 łyżka cukru
  •     50 g drożdży
  •     1 białko do posmarowania ciasta

Masa

  •     ½ kg maku
  •     1 l mleka
  •     200 g cukru pudru
  •     20 g drożdży
  •     1 garść rodzynków
  •     1 garść suszonych daktyli
  •     1 garść suszonych moreli
  •     1 garść suszonych fig
  •     1 garść orzechów włoskich
  •     1 garść płatków migdałowych
  •     1 łyżka bułki tartej
  •     1 łyżka mąki ziemniaczanej
  •     2 łyżki konfitury wiśniowej
  •     1 łyżka cukru waniliowego
  •     2 łyżki miodu
  •     1 jajko
  •     1 białko

Zdobienie

  •     sok z cytryny
  •     cukier puder
  •     kandyzowana skórka cytrynowa
  •     migdały

Scripps Networks International (UK) Limited © 2017

Part of the Scripps Networks Interactive, Inc. group