TERAZ NA ANTENIE

WKRÓTCE

Udostępnij:

Food Network

Klasyczne croissanty

Informacje kluczowe

  • Poziom trudności
    › Średni
  • Czas przygotowania
    › 20 min
  • Czas gotowania
    › 1/4 godz
  • Porcja dla
    › 30 croissantów

Składniki

Ma?lany, r?cznie robiony croissant prosto z piekarnika to co? naprawd? wspania?ego. Trzeba pami?ta?, ?e przygotowanie ciasta wymaga czasu, zarezerwuj wi?c go sobie. Na szcz??cie croissanty mo?na mrozi?.

Détrempe:

  • 3 ½ szklanki m?ki
  • 1 szklanka wody w temperaturze pokojowej
  • ½ szklanki mleka 2% w temperaturze pokojowej
  • 5 ?y?ek sto?owych cukru
  • 2 ¼ ?y?eczki (1 paczka) suchych dro?d?y instant
  • 1 ¼ ?y?eczki soli
  • 2 ?y?ki sto?owe niesolonego mas?a w temperaturze pokojowej

Beurrage:

  • 1 ¼ szklanki niesolonego mas?a w temperaturze pokojowej
  • 1 jajko zmiksowane z 2 ?y?kami sto?owymi wody, do smarowania