Szaszłyki po chorwacku

Szaszłyki po chorwacku
Szaszłyki po chorwacku
Szaszłyki po chorwacku

3 filety z kurczaka

500 g wędzonego boczku

2 czerwone papryki

2 żółte papryki

2 cukinie

3 niewielkie cebule

Marynata:

Pół szklanki oliwy

papryka słodka

3-4 ząbki czosnku

zioła prowansalskie

sól i pieprz

Mieszamy składniki na marynatę i wkładamy do niej pokrojone w kostkę mięso i boczek. Mięso powinno poleżeć w marynacie minimum godzinę. Paprykę kroimy w dużą kostkę, cukinię w plastry, cebulę na pół. Na patyczki do szaszłyków nadziewamy na zmianę kurczaka, cukinię, paprykę, boczek, cebulę. Kratkę, na której będą się grillować szaszłyki można posmarować tłuszczem z boczku – to chorwacki sposób, który zapobiega przywieraniu mięsa. Kładziemy szaszłyki na kratce i grillujemy

podziel się: