Powrót do listy

Makłowicz w drodze 4 odc. 2

Makłowicz w drodze sezon 4
Kolejna podróż ukraińska rozpoczyna się w najsłynniejszym uzdrowisku tego kraju, Truskawcu
Oprócz wody Naftusia i zabiegów balneologicznych Robert Makłowicz odnajduje tam chleb pieczony na liściach kapusty, strudle i torcik truskawkowy. Jako dietetyczne danie dla kuracjuszy proponuje duszone bakłażany, które przyrządza w parku zdrojowym. Następne zachwyty kulinarne czekają we Lwowie: paluszki ziemniaczane z prawdziwkami, banosz (mamałyga), bogracz (zupa gulaszowa), krowianka (kiszka) i wybór dań popularnej w byłym ZSRR kuchni gruzińskiej. Na zakąskę do piwa podają pieczony szpik kostny, a w kawiarni Szkockiej nadal można wypić kawę z koniakiem, jaką przed wojną zamawiali tu wybitni matematycy z Politechniki Lwowskiej