Powrót do listy

Odkrycia Magdy Gessler 2 odc. 2

Odkrycia Magdy Gessler. sezon 2
W poszukiwaniu kolejnych kulinarnych objawień słynna restauratorka uda się do Krakowa.
Tam w restauracji Fiorentina skosztuje nowoczesnej polskiej kuchni z włoskim akcentem. Na stół trafi Pstrąg Ojcowski, wędzony dymem z polskiej jabłonki pod cukrową kopułą. Do tego foie gras, czyli kacza wątroba, podana na kształt… owoców wiśni. Do tego konfitura figowa, karmelizowane orzechy i dekoracja z pudru z dyni. Niemałe emocji wzbudzi staropolski żurek na domowym zakwasie żytnim. Soczysta jagnięcina z okolic Nowego Sącza to tylko przedsmak popisowego dania: steka po florencku, typu fiorentina. Jak dania oceni Magda? Czy sprosta zadaniu, które przygotował dla niej szef kuchni?