Powrót do listy

Polska na patelni odc.2

Polska na patelni odc. 2
Niedziela na Podlasiu. Bożenka planuje odwiedziny u dziadka Heńka. Na spotkanie szykuje z córką Kingą tradycyjne bliny i miejscową odmianę sera korycińskiego.
Dziadek, zapalony wędkarz uszykował dla rodziny stół przy ognisku i pstrąga smażonego na smalcu. Na biesiadzie u seniora nie może zabraknąć śpiewów i akordeonu. Część rozrywkową zapewnia Janusz, ku uciesze zajadającej się rodziny.Mirka to wesoła wdówka i kreatorka smaków. Korzystając z odwiedzin córki, od samego rana angażuje rodzinę w wędzenie domowej roboty kiełbas i w egzotyczny zbiór przydrożnej jarzębiny oraz chrzanu. Dla wnuczek to atrakcja, będą robić korale.  Chrzan teściowej ze łzami w oczach ściera jedyny i ulubiony zięć Łukasz. Na szczęście smak jarzębiny w karmelu z chrzanem rekompensuje wysiłek rodziny, a stół ugina się od przysmaków.
 
Polska na patelni odc. 2