Przepisy z programu: Wielkie gotowanie

Wielkie gotowanie
Wielkie gotowanie
Przepisy z programu: Wielkie gotowanie

Przepis Magdy Gessler

Tortilla de patatas (porcja dla 4 osób)

Składniki:

  • 800g ziemniaków
    • 8 dużych jajek ekologicznych
      • 1 duża cebula
        • 4 ząbki czosnku
          • ½ szklanki oleju rzepakowego
            • ½ szklanki oliwy z oliwek

              Ziemniaki obieramy i wyrywamy z nich miąższ, nie kroimy ich w regularne talarki, tylko za pomocą nożyka wyrywamy małe kawałki. Wybijamy jajka, żeby sprawdzić, czy są w porządku. Na patelni rozgrzewamy pół szklanki oleju rzepakowego z połową szklanki oliwy z oliwek. Kiedy tłuszcz będzie już bardzo gorący, wsypujemy cebulę pokrojoną w piórka i czosnek. Kiedy zaczyna pachnieć, wrzucamy ziemniaki. Ziemniaki się duszą – a nie smażą – do momentu, aż będą kompletnie rozgotowane. Wtedy całą masę ziemniaczaną wlewamy do sitka, lekko solimy i przekładamy ziemniaki z sita do dużej miski, do której wlewamy jajka. Mieszamy wszystko w jedną masę i przelewamy ją do dobrze nagrzanej patelni, delikatnie ruszając na dużym ogniu tak, aby tortilla nie przywarła do patelni. Następnie zmniejszamy ogień, smażymy 15-20 minut tak, żeby lekko ścięła się w środku. Kiedy masa jajeczna będzie już dobrze scalona (na brzegach), bierzemy pokrywkę lub duży talerz i zgrabnym ruchem przerzucamy całą tortillę na drugą stronę. Zsuwamy odwróconą tortillę z powrotem na patelnię. Znowu ruszamy patelnią na dużym ogniu tak, żeby jajka ścięły się również po drugiej stronie. Idealna tortilla jest delikatnie ścięta w środku. Można do niej podać upieczoną paprykę bez skórki, groszek zielony, tuńczyka lub szpinak. Róbcie, jak lubicie!

              Przepisy Ani Starmach

              Sernik wiedeński

              Składniki:

              • 1 kg twarogu półtłustego lub tłustego, zmielonego przynajmniej dwukrotnie (może być z wiaderka)
                • 5 jajek
                  • 100 g masła
                    • 200 g drobnego, białego cukru
                      • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
                        • 1 łyżka mąki pszennej
                          • 1 łyżka cukru waniliowego
                            • 1 łyżka rodzynek (opcjonalnie)
                              • 1 łyżka drobno posiekanej skórki pomarańczowej (opcjonalnie)
                                • Polewa
                                  • 120 g masła
                                    • 100 g cukru pudru
                                      • 4 płaskie łyżki kakao
                                        • 60 ml śmietanki kremówki 30% (możesz też użyć mleka)

                                          Przygotowanie:

                                          Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

                                          Masło utrzyj z cukrem za pomocą miksera, masa powinna być jasna i puszysta.

                                          Do masła dodaj mąkę pszenną i ziemniaczaną, pojedynczo wbijaj jajka i ser. Pod koniec dodaj rodzynki, skórkę, cukier waniliowy.

                                          Masa powinna być dokładnie wymieszana, ale nie napowietrzona, nie miksuj jej zbyt długo (napowietrzona masa „rośnie” w piekarniku, ale po upieczeniu gwałtownie opada).

                                          Formę (22 – 23 cm) wyłóż papierem do pieczenia (tylko spód), boki wysmaruj masłem. Przelej do środka masę.

                                          Włóż do piekarnika o temperaturze 170 stopni (bez termoobiegu), po czym zmniejsz do 160 stopni, piecz około 90 minut.

                                          Po upieczeniu studź sernik w uchylonym piekarniku.

                                          Aby przygotować polewę w rondelku, rozpuść masło, dodaj przesiany cukier puder i śmietankę/mleko, wymieszaj rózgą.

                                          Gładką masę zdejmij z ognia, dodaj przesiane kakao. Gotowe!

                                          Wystudzony sernik polej masą czekoladową, przechowuj w lodówce.

                                          Brownie z masłem orzechowym

                                          Składniki:

                                          Spód

                                          • 300 g gorzkiej czekolady
                                            • 200g masła
                                              • 150 g cukru
                                                • 150 g mąki
                                                  • 3 jajka

                                                    Garść orzechów pekan lub innych twoich ulubionych orzechów

                                                    Krem:

                                                    • 300 g mascarpone
                                                      • 100ml śmietanki 36%
                                                        • 50g cukru pudru
                                                          • 250 g masła orzechowego
                                                            • Szczypta soli
                                                              1. Czekoladę i masło pokrój, umieść w misce i rozpuść w kąpieli wodnej.
                                                                1. Jajka wymieszaj rózgą, dodawaj wąskim strumieniem czekoladę, dosypuj partiami mąkę, wymieszaj.
                                                                  1. Orzechy posiekaj, dodaj do masy.
                                                                    1. Masę przelej do formy wyłożonej papierem do pieczenia (u mnie okrągła o średnicy 24 cm).
                                                                      1. Piecz około 25 minut w 170 stopniach.
                                                                        1. Mascarpone ubij ze śmietanką, dodaj masło i sól, ubijaj przez chwilę.
                                                                          1. Masę orzechową wyłóż na wierzch ciasta.
                                                                            1. Włóż do lodówki na minimum 2 godziny.
                                                                              1. Smacznego!

                                                                                Przepisy Mateusza Gesslera

                                                                                Risotto z burakami i kozim serem

                                                                                • ryż arborio 500 g
                                                                                  • buraki czerwone 500 g
                                                                                    • rolada z sera koziego 400 g
                                                                                      • mała doniczka bazylii 1 sztuka
                                                                                        • masło świeże 100 g
                                                                                          • białe wino 100 ml
                                                                                            • masło klarowane 40 g

                                                                                              Buraki obieramy i kroimy w kostkę (ok. 2 cm). Wkładamy je do garnka, wlewamy wodę, 4 cm ponad buraki. Dodajemy szczyptę soli oraz 1 łyżkę cukru. Po zagotowaniu wody zmniejszamy ogień i gotujemy buraki na wolnym ogniu aż do miękkości. Po ok. 10 minutach wlewamy 2 łyżki octu lub soku z cytryny, aby buraki nie straciły koloru. Po ugotowaniu odcedzamy buraki, a pozostały barszcz zostawiamy.

                                                                                              Roladę z koziego sera kroimy w plastry, ok 1,5 cm grubości.

                                                                                              Rozgrzewamy dużą patelnię lub niski i szeroki garnek, dodajemy trochę masła klarowanego i wsypujemy ryż. Gdy ryż zacznie się lekko podsmażać, podlewamy go białym winem. Redukujemy wino, a następnie dolewamy barszcz z gotowania buraków (tak, by było go ok. 0,5 cm więcej niż ryżu). Mieszamy wszystko, a gdy ryż wchłonie płyn, dolewamy kolejną porcję. Gotujemy do momentu, kiedy ryż podczas przegryzania chrupnie w samym środku.

                                                                                              Po ugotowaniu mieszamy gorące jeszcze risotto z masłem. Mieszamy energicznie, aby masło się nie rozpuściło, a utworzyło „emulsję”, która nada daniu połysk i niepowtarzalny smak.

                                                                                              Pod koniec gotowania ryżu mocno rozgrzewamy suchą patelnię (najlepiej grillową) wyłożoną pergaminem. Kładziemy na niej plastry koziego sera, które następnie grillujemy.

                                                                                              Gorące risotto nakładamy na talerz. Na wierzch kładziemy przekrojone na pół plastry koziego sera i listek bazylii.

                                                                                              Smacznego!

                                                                                              Eskalopki cielęce z chorizo i pomidorami z opiekanymi ziemniaczkami i jajkiem sadzonym na szpinaku

                                                                                              • sznyclówka cielęca 700 g chorizo 200 gpomidory krojone bez skórki 2 puszkiczosnek 4 ząbkiśmietanka 30% 300 mlwino białe wytrawne 100 mlsólpieprzposiekana natka pietruszki 2 łyżkimasło klarowane 75 gmłode umyte ziemniaczki 700 grozmaryn świeży 1 mała doniczkaszpinak baby 0,5 kg4 jajka

                                                                                                Ziemniaczki myjemy i wrzucamy na osoloną, gotująca się wodę. Czekamy, aż woda się ponownie zagotuje i po 3/4 minutach wyciągamy ziemniaki.

                                                                                                Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni. Na blachę, wyłożoną papierem, kładziemy gałązki rozmarynu. Gorące i suche ziemniaki układamy na rozmarynie, spryskujemy je oliwą i wstawiamy do pieca na ok. 15/20 minut. Po włożeniu blachy do piekarnika zmniejszamy temperaturę do 180 stopni.

                                                                                                Cielęcinę czyścimy z błonek (jeśli są). Kroimy ją na 16/20 plastrów, tej samej grubości, i rozbijamy je z obu stronu bardzo cienko. Pamiętajmy, aby nie rozerwać mięsa podczas rozbijania. Obieramy i siekamy drobno czosnek, a chorizo kroimy w plasterki, które następnie lekko podsmażany.

                                                                                                Rozgrzewamy mocno patelnię, dodajemy masło, na którym obsmażamy szybko eskalopki, z obu stron. Do usmażonego mięsa dodajemy chorizo, czosnek i podlewamy wszystko winem. Podkręcamy ogień, aby zredukować wino, a następnie przyprawiamy solą i dodajemy pomidory. Dusimy wszystko do momentu, aż płyn zredukuje się do 3/4 i dolewamy śmietankę. Na koniec dodajemy natkę pietruszki. Gdy sos zgęstnieje, wykładamy wszystko na talerz.

                                                                                                Szpinak podsmażamy na maśle z odrobiną czosnku i gałki muszkatołowej. Osobno smażymy jajko sadzone. Na talerzu układamy eskalopki, na nich szpinak, a na wierzchu kładziemy jajko sadzone. Obok nakładamy ziemniaczki pieczone z rozmarynem.

                                                                                                Tagliatelle z krewetkami, mulami, pomidorami i chili

                                                                                                • makaron tagliatelle świeży 500 g
                                                                                                  • woda ok. 2 litry
                                                                                                    • pomidory krojone bez skórki 3 puszki
                                                                                                      • papryczka chili 2 średnie sztuki
                                                                                                        • czosnek 5 ząbków
                                                                                                          • krewetki obrane 24/30 300 g
                                                                                                            • wongole (małe mule) 300 g
                                                                                                              • curry w proszku 50 g
                                                                                                                • natka pietruszki 1 pęczek
                                                                                                                  • szalotka 300 g
                                                                                                                    • wino białe wytrawne 150 ml
                                                                                                                      • masło klarowane 50 g

                                                                                                                        Makaron gotujemy al dente. Po ugotowaniu wyciągamy makaron z wody. Wodę zostawiamy, ponieważ użyjemy jej później.

                                                                                                                        Obieramy szalotkę i kroimy ją w drobną kostkę. Obrany czosnek siekamy bardzo drobno, a papryczkę chili kroimy w nieduże krążki.

                                                                                                                        Osuszamy krewetki. Rozgrzewamy masło na patelni, podsmażamy na niej szalotkę, a następnie dodajemy krewetki. Smażymy je z obu stron, a następnie podlewamy winem, dodajemy czosnek i vongole. Doprawiamy solą i odrobiną przyprawy curry. Redukujemy wino, dodajemy pomidory i posiekaną natkę pietruszki. Dusimy wszystko ok. 5 minut. Jeśli sos zredukował się zbyt mocno, dolewamy trochę wody, która została nam po ugotowaniu makaronu.

                                                                                                                        Doprawiamy do smaku!

                                                                                                                        Makaron możemy wymieszać na patelni z sosem. Możemy też najpierw wyłożyć makaron na talerz, a następnie dodać sos.

                                                                                                                        Danie dekorujemy listkami kolendry lub bazylii, wedle gustu.

                                                                                                                        Pychota!!!!

                                                                                                                        Tagliatelle z kurczakiem i szpinakiem

                                                                                                                        • 800 g makaronu szpinakowego
                                                                                                                          • 2 gałązki pomidorków cherry
                                                                                                                            • 700 g - 2 paczki szpinaku liście
                                                                                                                              • Gałka muszkatołowa szczypta
                                                                                                                                • Czosnek 2 ząbki
                                                                                                                                  • 400 g piersi z kurczak
                                                                                                                                    • Sól
                                                                                                                                      • Pieprz
                                                                                                                                        • Cebula 1 sztuka
                                                                                                                                          • 50 ml białego wina wytrawnego
                                                                                                                                            • Odrobina oliwy z oliwek
                                                                                                                                              • Masło klarowane

                                                                                                                                                Na rozgrzanej patelni na maśle klarowanym podsmażamy cebulę na szklisty kolor.

                                                                                                                                                Dodajemy kurczaka. Przyprawiamy - sól, pieprz, szczypta papryki ostrej oraz kurkumy.

                                                                                                                                                Czekamy na kolor rumiankowy.

                                                                                                                                                Następnie dodajemy szpinak, odrobinę białego wina – czekamy, aż zmiękną liście szpinaku i dodajemy gałkę muszkatołową, czosnek i śmietanę.

                                                                                                                                                Gotujemy makaron na al dente w wodzie w soli oraz z odrobiną oliwy z oliwek.

                                                                                                                                                Wyjmując makaron z wody, dodajesz do patelni aż się smaki połączą a śmietana zredukuje.

                                                                                                                                                Można zgrillować pomidorki cherry do dekoracji.

                                                                                                                                                GOTOWE!

                                                                                                                                                Przepisy Michela Morana

                                                                                                                                                Stek z polędwicy wołowej, zielony pieprz

                                                                                                                                                • polędwica wołowa
                                                                                                                                                  • zielony pieprz w kulkach
                                                                                                                                                    • szalotka
                                                                                                                                                      • koniak
                                                                                                                                                        • olej
                                                                                                                                                          • masło
                                                                                                                                                            • sól
                                                                                                                                                              • pieprz młynek
                                                                                                                                                                • świeży tymianek
                                                                                                                                                                  • świeży rozmaryn

                                                                                                                                                                    Polędwicę wołową kroimy na steki, doprawiamy solą i pieprzem. Szalotkę kroimy w pióra, zielony pieprz miażdżymy w moździerzu, przygotowujemy gałązki świeżego tymianku i rozmarynu.

                                                                                                                                                                    Steki smażymy na oleju na bardzo ciepłej, ale nie gorącej patelni przez 3-4 min z jednej strony, następnie odwracamy i dodajemy 30 g masła. Drugą stronę smażymy również ok. 3 minuty, następnie polewamy steka naszym roztopionym masłem.

                                                                                                                                                                    Steki przekładamy do piekarnika rozgrzanego do 160 stopni (z termo obiegiem) i pieczemy je od 3 do 5 minut w zależności od stopnia wysmażenia, jaki chcemy uzyskać.

                                                                                                                                                                    Na tę samą patelnię wrzucamy szalotkę, smażymy powoli, dodajemy zielony pieprz, dolewamy odrobinę koniaku do sosu. Tymianek i rozmaryn i powoli smażymy, dodajemy ¼ szklanki wody i 50 g masła i powoli wszystko dusimy, aż sos stanie się gładki. Możemy dodać kilka pomidorków koktajlowych przekrojonych na połówki.

                                                                                                                                                                    Steki wyjmujemy z piekarnika, polewamy sosem i gotowe!

                                                                                                                                                                    Tradycyjny souffle grand marnier na 2-3 porcje

                                                                                                                                                                    Składniki na krem patisierre

                                                                                                                                                                    • 30 g mąki
                                                                                                                                                                      • 2 jajka
                                                                                                                                                                        • 80 g cukru
                                                                                                                                                                          • ½ litra mleka

                                                                                                                                                                            Ubijamy żółtka z cukrem do uzyskania białego koloru. Dodajemy mąkę i dalej ucieramy, następnie dolewamy do tego gorące mleko. Całość mieszając, podgrzewamy na małym ogniu do momentu, aż masa zgęstnieje, ale nie doprowadzamy do wrzenia! Potem studzimy.

                                                                                                                                                                            W międzyczasie ubijamy 2 białka, następnie dodajemy cukier albo cukier puder.

                                                                                                                                                                            Niecałą połowę kremu patissiere łączymy powoli z białkami, uważając, żeby białka nie opadły. Foremki smarujemy masłem, posypujemy troszkę mąką. Nalewamy do nich masę.

                                                                                                                                                                            Suflety wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni (z termo obiegiem) na

                                                                                                                                                                            11-12 minut w zależności od piekarnika.

                                                                                                                                                                            Trzy rodzaje śledzi: zakąski, finger foods

                                                                                                                                                                            Pierwszy rodzaj

                                                                                                                                                                            • szalotka
                                                                                                                                                                              • natka pietruszki
                                                                                                                                                                                • musztarda francuska
                                                                                                                                                                                  • ziemniaki gotowane
                                                                                                                                                                                    • oliwa z oliwek
                                                                                                                                                                                      • cytryna
                                                                                                                                                                                        • cykoria
                                                                                                                                                                                          • śledzie

                                                                                                                                                                                            Ziemniaki kroimy w kostkę, szczypiorek i szalotkę bardzo drobno siekamy, dodajemy musztardę i oliwę z oliwek i mieszamy na gładką konsystencję.

                                                                                                                                                                                            Z liścia cykorii robimy łódeczkę, na nią wykładamy sos, a na wierzchu ładnie układamy fileta ze śledzia.

                                                                                                                                                                                            Drugi rodzaj

                                                                                                                                                                                            • jabłka
                                                                                                                                                                                              • limonka
                                                                                                                                                                                                • cebula
                                                                                                                                                                                                  • kolendra
                                                                                                                                                                                                    • oliwa z oliwek
                                                                                                                                                                                                      • cykoria
                                                                                                                                                                                                        • śledzie

                                                                                                                                                                                                          Jabłko kroimy w kostkę, kolendrę i cebulkę drobno siekamy, wyciskamy sos z limonki, dodajemy do tych składników troszkę oliwy z oliwek i wszystko mieszamy.

                                                                                                                                                                                                          Z liścia cykorii robimy łódeczkę, na nią wykładamy sos, a na wierzchu ładnie układamy fileta ze śledzia.

                                                                                                                                                                                                          Trzeci rodzaj

                                                                                                                                                                                                          • papryka czerwona lub inna według uznania
                                                                                                                                                                                                            • czosnek
                                                                                                                                                                                                              • natka pietruszki
                                                                                                                                                                                                                • oliwa z oliwek
                                                                                                                                                                                                                  • sól
                                                                                                                                                                                                                    • pieprz
                                                                                                                                                                                                                      • cykoria
                                                                                                                                                                                                                        • śledzie

                                                                                                                                                                                                                          Paprykę kroimy w kostkę, czosnek i natkę pietruszki drobno siekamy, dodajemy oliwę z oliwek, doprawiamy solą i pieprzem.

                                                                                                                                                                                                                          Z liścia cykorii robimy łódeczkę, na nią wykładamy sos, a na wierzchu ładnie układamy fileta ze śledzia.

                                                                                                                                                                                                                          podziel się: