Bitki z sałatką z pieczonych buraków

bitki wołowe
bitki wołowe

PRZEPIS: BITKI WOŁOWE Z SAŁATKĄ Z PIECZONYCH BURAKÓW

Bitki wołowe:

1 kg wołowiny zrazowej

sól, pieprz

4 łyżki octu balsamicznego

4 łyżki musztardy

4 łyżki koncentratu pomidorowego

2 ząbki czosnku

mąka do obtoczenia bitek

olej do smażenia

1/2 litra czerwonego wytrawnego wina

1/2 litra bulionu wołowego

3 świeże listki laurowe

4 ziarna ziela angielskiego

gałązka świeżego rozmarynu

Mięso pokrój w cienkie plastry i rozbij tłuczkiem. Dopraw solą i pieprzem. Skrop octem balsamicznym i posmaruj musztardą wymieszaną z koncentratem pomidorowym. Odstaw do lodówki na 20 minut. Przed smażeniem bitki obtocz w mące. Cebulę pokrój na grube plastry. Czosnek posiekaj. Na rozgrzanym tłuszczu przesmaż bitki z obu stron. Wyciągnij. Następnie przesmaż cebulę i czosnek. Do garnka przełóż obsamżone bitki, dodaj obsmażoną cebukę. Całość podlej winem, bulionem. Dodaj pozostałe przyprawy. Mięso duś pod przykryciem aż będzie miekkie.

Sałatka z pieczonych buraków:

4 pieczone buraki

szklanka wody

1/2 szklanki cukru

1/2 szklanki octu

2 łyżki musztardy

oliwa,

2 łyżki octu balsamicznego

garść roszponku

sól, pieprz

Pieczone buraki pokrój na grube słupki. W rondelku zagotuj wodę z octem i cukrem i dodaj pokrojone buraczki. Przygotuj sos. W dużej misce połącz musztadę, oliwę i ocet balsamiczny.

Następnie odcedz buraczki i dodaj je do sosu. Posól, popieprz i dodaj garść roszponki.

podziel się: