Brownie z patelni

brownie
brownie
Brownie z patelni

Składniki:

Mąka pszenna 1 szkl.

Cukier brązowy 1 szkl.

Kakao 2 łyżki

Czekolada gorzka 2 tabliczki

Masło 140 g

Jajka 4 szt.

Soda do pieczenia 1 płaska łyżeczka

Ekstrakt waniliowy 1 łyżka

Garść ulubionych orzechów

Do podania:

Lody śmietankowe

Sos karmelowy

Przygotowanie:

Masło rozpuść na patelni i ściągnij ze źródła ciepła. Dodaj pokruszoną czekoladę i mieszaj aż się rozpuści. Dodaj sodę oczyszczoną, ekstrakt z wanilii i wbij jajka. Całość dokładnie wymieszaj. Dodaj cukier oraz mąkę przesianą przez sito razem z kakao. Ciasto wymieszaj do uzyskania gładkiej konsystencji. Na wierzchu rozsyp orzechy. Tak przygotowaną patelnię wstaw do piekarnika rozgrzanego do 170°C. Brownie piecz ok 20-30 min. W środku ciasto powinno pozostać lekko ciągnące się.

podziel się: