Buraczane/kolorowe Cinnamon Rolls

cynamonowe
cynamonowe
Buraczane/kolorowe Cinnamon Rolls

Składniki:

Ciasto:

Mleko 3/4 szkl.

Mąka pszenna 3 szkl.

Jajko + dodatkowe do posmarowania

Suszone drożdże 1 op.

Cukier brązowy 2 łyżki

Masło 3 łyżki

Sok z buraka 1/4 szklanki

Sól ½ łyżeczki

Nadzienie:

Cukier brązowy 1 szkl.

Cynamon mielony 1 łyżka

Cukier z wanilią 1 łyżka

Mąką ziemniaczana 1 łyżeczka

Masło rozpuszczone do smarowania

Ew. syrop klonowy

Przygotowanie:

Do dużej miski wlej ciepłe mleko (nie gorące!). Dodaj drożdże oraz cukier i dokładnie wymieszaj. Odstaw na chwilę. Mąkę pszenną przesiej przez sito. Do mleka z drożdżami wbij jajka. Dodaj rozpuszczone masło, sok z buraka oraz sól i dokładnie wymieszaj. Dodaj mąkę i wyrób na gładkie jednolite ciasto – można również przygotować w mikserze planetarnym. Wyrobione ciasto przykryj folią i odstaw do wyrośnięcia na ok. 30 min.

Do miski wsyp cukier, cynamon, cukier waniliowy oraz mąkę ziemniaczaną. Dokładnie wymieszaj.

Wyrośnięte ciasto wyłóż na oprószoną mąką stolnicę, a następnie rozwałkuj ja na duży prostokątny placek o grubości ok. 0,5 cm. Rozwałkowane ciasto posmaruj obficie masłem. Całość posyp solidną ilością wcześniej przygotowanej mieszanki cynamonowej. Wałek ciasta zwiń w zgrabny rulon. Ciasto kroimy na ok 5-6 cm kawałki i układamy na blaszce w dużych odległościach. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 30 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie przy pomocy pałeczki do sushi lub tępej krawędzi noża zrób w każdej bułeczce wgłębienie i całość delikatnie posmaruj rozkłóconym jajkiem. Bułeczki pieczemy ok. 20 minut w temp. 180°C.

Podawaj posypane cukrem pudrem lub polane lukrem.

podziel się: