cielęcina duszona z estragonem w białym winie

Duszona cielęcina
Duszona cielęcina
cielęcina duszona z estragonem w białym winie / kluseczki z kaszy kukurydzianej i suszonych grzybów

Składniki:

• Udziec cielęcy

• Cebula

• Czosnek

• Suszony majeranek

• Świeży estragon

• Białe wytrwane wino

• Woda

• Liść laurowy

• Ziele angielskie

Składniki:

• Polenta – kasza kukurydziana

• Mleko – ok. 1 litr

• Czosnek

• Cebula

• Rozmaryn

• Parmezan lub inny ser twardy

• Suszone grzyby

• Masło

• Szałwia

• Czosnek

• Masło

Przygotowanie:

Cielęcinę dokładnie nacieram majerankiem oraz solą. Na chwile je odkładam. Cebulę kroję, najlepiej w piórka, a czosnek obdzieram z górnej łupiny i miażdżę. Całość obsmażam na oleju rzepakowym – najpierw na patelni kładę cielęcinę, później czosnek i cebulę. Całość podlewam białym winem, wrzucam kilka liści laurowych, parę gałązek świeżego estragonu oraz odrobinę ziela angielskiego. Całość duszę pod przykryciem.

Do cielęciny zrobię kluski z grzybami. Cebulę kroję na mniejsze kawałki. Miażdżę kilka ząbków czosnku. W rondelku rozgrzewam łyżkę masła, na które wrzucam cebulę oraz czosnek. Następnie dorzucam kilka suszonych grzybów – w moim przypadku podgrzybków – oraz parę gałązek świeżego rozmarynu. Kiedy warzywa i grzyby się zarumienią dolewam do nich mleko. Zostawiam na 3-5 minut aż się zagotuje. Po tym czasie warzywa odcedzam, a mleko przelewam ponownie do garnka. Do mleka dosypuję kaszę, aż nabierze zwartej konsystencji. Dodaję 2 łyżki masła, sól i trochę sera.

Brytfankę smaruję masłem i wykładam na nią kaszę. Formułuję z niej placek i odstawiam na 10 minut. Po tym czasie z placka wykrawam kluski. Na patelni rozgrzewam masło, siekam dwa ząbki czosnku i wrzucam go na patelnie razem z kluskami. Całość posypuje listkami szałwii.

Kiedy cielęcina jest już miękka, wyciągam ją z garnka, odsączam i kroje. Na dno talerza wrzucam kilka klusek, na które kładę mięso i polewam sosem.

podziel się: