Daktyle nadziewane migdałem w boczku. Brukselki burgerki.

daktyle i brukselka
daktyle i brukselka
Daktyle nadziewane migdałem w boczku. Brukselki burgerki.

Składniki:

12 daktyli

12 migdałów

12 plastrów szynki dojrzewającej

tymianek cytrynowy

12 brukselek

200 g mielonej wołowiny

ser mimollette

świeża kolendra

2 ząbki czosnku

sól i pieprz

płatki chilli

pomidorki koktajlowe

bazylia

Przygotowanie:

Brukselkę wrzuć na osolony wrzątek i podgotuj przez ok. 5 minut. Przelej zimna wodą żeby nie straciła koloru. Do mięsa dodaj posiekaną kolendrę, wyciśnięty czosnek, sól, pieprz i płatki chilli. Dokładnie wymieszaj. Uformuj maleńkie burgerki. Brukselki przetnij na połowę, ułóż burgerki, grube plastry pomidorków koktajlowych i wycięte z sera krążki. Zepnij wykałaczką. Daktyle nad-ziej migdałem i owiń półplasterkiem szynki dojrzewającej.Posyp tymiankiem cytrynowym i zepnij wykałaczką.

podziel się: