Powrót do listy

Dynia zapiekana z białą czekoladą i lawendą obsypana kopcem ziół

zapiekana dynia
Dynia zapiekana z białą czekoladą i lawendą obsypana kopcem ziół
  • Dynia
  • Czosnkowo-szałwiowa oliwa
  • Sól
  • Świeże zioła
  • Biała czekolada
  • Lawenda
  • Ziarna granatu
Dynię porządnie umyć, przeciąć wzdłóż na pół i zrobić na całej długości w poprzek drobne nacięcia obok siebie. Pędzlem posmarować dynię czosnkowo - szałwiową oliwą z oliwek, posolić i piec 30 min w 180 stopniach. W tym czasie oczyścić zioła które wcześniej były namoczone w misce z wodą, umyć, osuszyć i oddzielić od łodyg i posiekać drobno natkę. Liście mięty zostawić w całości.
 
Pod koniec pieczenia na dyni rozsmarować białą czekoladę z lawendą dopiekać 7 min.
Dynię ułożyć na płaskim talerzu, obsypać ziołami i ziarnami granata.