Dynia zapiekana z białą czekoladą i lawendą obsypana kopcem ziół

zapiekana dynia
zapiekana dynia
Dynia zapiekana z białą czekoladą i lawendą obsypana kopcem ziół
  • Dynia
    • Czosnkowo-szałwiowa oliwa
      • Sól
        • Świeże zioła
          • Biała czekolada
            • Lawenda
              • Ziarna granatu

                Dynię porządnie umyć, przeciąć wzdłóż na pół i zrobić na całej długości w poprzek drobne nacięcia obok siebie. Pędzlem posmarować dynię czosnkowo - szałwiową oliwą z oliwek, posolić i piec 30 min w 180 stopniach. W tym czasie oczyścić zioła które wcześniej były namoczone w misce z wodą, umyć, osuszyć i oddzielić od łodyg i posiekać drobno natkę. Liście mięty zostawić w całości.

                Pod koniec pieczenia na dyni rozsmarować białą czekoladę z lawendą dopiekać 7 min.

                Dynię ułożyć na płaskim talerzu, obsypać ziołami i ziarnami granata.

                podziel się: