Fasolotto ziołowe z migdałami i dressingiem czerwonej kapusty

fasolotto z ziołami
fasolotto z ziołami
Fasolotto ziołowe z migdałami i dressingiem czerwonej kapusty
  • fasola jaś
    • kasza orkiszowa
      • jagody goji
        • słonecznik
          • świeże zioła –kolendra, macierzanka, mięta
            • czerwona kapusta
              • pasta tahini
                • czosnek
                  • syrop z agawy
                    • oliwa
                      • sól
                        • cytryna

                          Fasolę Jaś i migdały namoczyć na 12 h.

                          Kaszę orkiszową namoczyc na 4 h.

                          Jagody goji i słonecznik namoczyć na 2 h.

                          Po 12 h fasolę opłukać i w garnku zalać wodą na 7 cm nad powierzchnię fasoli. Posolić wodę i gotować pod przykryciem na średnim ogniu ok 90 min. Orkisz również gotować w osolonej wodzie przez 60-70 min.

                          W tym czasie oczyścić zioła które wcześniej były namoczone w misce z wodą, umyć, osuszyć i oddzielić od łodyg i posiekać drobno natkę, kolendrę i macierzankę. Liście mięty zostawic w całości.

                          Czerwoną kapustę przecisnąć przez sokowirówke aby uzyskać 100 ml soku. Do miski przełożyć pastę sezamową tahini, (jeśli nie ma tahini można użyć orzechy nerkowca) czosnek, syrop z agawy, oliwę z oliwek, sól. Zmiksować powoli wlewając sok z kapusty i ok 50 ml wody. Dressing powinien być lekko gęsty i lejący.

                          Do miski przełożyć odcedzoną fasolę, migdały, jagody, słonecznik, kaszę orkiszową, zioła. Skropić sokiem z cytryny, posolić i wymieszać, przełożyć do miski tworząc kopczyk i polać dressingiem na około.

                          podziel się: