Powrót do listy

faszerowana kapusta

faszerowana kapusta
faszerowana kapusta
  • Kapusta włoska
  • Ziemniaki
  • Cebula
  • Marchewka
  • Pieczarki
  • Boczniaki
  • Kapusta kiszona
  • Grzyby
  • Jajko
  • Mąka owsiana lub zmielone płatki owsiane
  • Por
 
Włoska kapuste gotować w całości pod przykryciem 20 min wcześniej usuwając kawałek głąba ale tak aby wsyztskie liście się nadal trzymały. W tym czasie obrać 1700 g ziemniaków z czego 1200 zmiksować w melakserze a 500 ugotować. Zmiksowane ziemniaki odcisnąć na sicie a płyn zachować. Cebulę zmiksować z marchwia na mus i smażyć/dusić na patelni często mieszając. Pieczarki i boczniaki pokroić w kostkę i smażyć aż się zrumienią i stracą płyn. Ugotowane ziemniaki utłuc na masę. Ziemniaki przełożyć do miski, dodać marchew z cebulą, posiekaną kapustę kiszoną, grzyby, jajko, mąkę owsianę którą samemu należy zmielić z płatków owsianych. Dzięki temu płatki nie będą takie drobne. Sól. Wymieszac masę.
 
Kapustę wyjąć i ostudzić. Po kolei odkrywać liście aż ukażę się głąb. Głąb odciąć i posiekać dodać do masy. Maśe nakładać do środka kapusty, zmaykając kolejne liście i nakładając masę pomiędzy nie. Na końcu zamknąć kapustę zewnętrznymi liścmi i przełożyć do pieluchy tetrowej którą zawiązać na ścisk. Do garnka wkroić marchew, cebulę, pora, kapustę i na to wstawić zawiązaną kapustę. Zalać wodą do ¾ posolic i dusić pod przykryciem 1 h. Wyjąć ostudzić 15 min zdjąć pieluchę. Przełożyc na deskę i pokroić w plastry. Plastry można obsmażyć na maśle. Z powstałego wywaru zrobić sos pomidorowy.
Zawsze to był wesoły dzień gdy w domu na obiad były gołąbki!