frytki z warzyw

frytki
frytki
frytki z warzyw

Składniki:

Batat 1szt

Oliwa

Marchew 1 duża lub 2 małe

Pietruszka 1 duża lub dwie małe

Tymianek suszony 1 łyżeczka

Cukinia 1szt

Bakłażan mały 1 szt

Jajko 2szt

Bułka tarta

Mąka pszenna

Czosnek granulowany 1 łyżeczka

Kumin ½ łyżeczki (opcjonalnie)

Sól i pieprz

Domowy ketchup:

Przecier pomidorowy 500ml

Woda ½ szkl.

Koncentrat pomidorowy 2 łyżki

Cukier 2/3 szkl.

Ocet winny 2/3 szkl.

Czosnek granulowany 1 łyżeczka

Mielony czarny pieprz 1/3 łyżeczki

Opcjonalnie:

Sól selerowa do smaku

Goździki 2szt

Mielona gorczyca ½ łyżeczki

Przygotowanie:

Warzywa obierz i umyj. Następnie wszystkie pokrój w grube frytki. Batat skrop oliwą i posyp oraz dopraw solą i pieprzem.

Marchew i pietruszkę skrop oliwą, dopraw sola i pieprzem oraz posyp tymiankiem

Cukinię i bakłażan dopraw granulowanym czosnkiem, kuminem, solą i pieprzem. Jajko rozbij widelcem a następnie obtocz w nim warzywa. Tak przygotowane warzywa opanieruj w bułce tartej.

Wszystkie warzywa przełóż na blaszkę do pieczenia i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180*C na ok 15-20min

Do rondelka wlej passatę. Dolej pół szklanki wody oraz przyprawy: Czosnek, gorczycę, goździki, pieprz oraz sól selerową. Dolej ocet oraz wsyp cukier i całość wymieszaj i doprowadź do wrzenia. Gotuj na małej mocy ok 10 minut. Po tym czasie dodaj koncentrat i gotuj razem kolejne 5 minut od czasu do czasu mieszając. Na końcu ketchup zmiksuj blenderem do uzyskania gładkiej konsystencji.

Sprzęt:

Deska i nóż

Miska duża

Miska średnia

Rondelek

Blender

Blaszka do pieczenia

podziel się: