Garnek meksykański

meksyk
meksyk
Garnek meksykański

Składniki:

Fasola czerwona w puszce

Smażona cebula pokrojona w kostkę

Czosnek 2 ząbki

Kumin mielony ½ łyżeczki

Nachos domowe

Papryczka jalapeño marynowana garść opcjonalnie

Ser cheddar 150 g

Pomidor pokrojony w kostkę 1 szt.

Awokado 1-2 szt.

Papryka żółta ½ szt.

Salsa:

Czerwona cebulka mała

Kolendra garść

Pomidor 1 szt.

Sok z cytryny 1 łyżka

Oliwa z oliwek 2 łyżki

Papryczka chilli lub jalapeño wg. uznania

Miód ½ łyżeczki

Sól i pieprz do smaku

Domowe nachos:

Tortilla pszenna oraz pomidorowa.

Kolendra świeża garść

Kwaśna śmietana do podania

Limonki do podania

Przygotowanie:

Tortille pokrój nożem w trójkąty lub wytnij przy pomocy wycinarek do ciasta. Tak przygotowane rozłóż na blaszce do pieczenia. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez ok 7-15 min.

Fasolę odcedź i wsyp do miski. Do naczynia żaroodpornego poukładaj nachosy. Posyp fasolą oraz smażoną cebulką. Dodaj pokrojoną w kostkę paprykę oraz pomidorki koktajlowe lub pomidory pokrojone w kostkę. Całość posyp tartym serem a następnie wstaw naczynie do piekarnika rozgrzanego do 180*C na ok 10-15 minut. Jak chipsy zaczną się rumienić wyciągnij naczynie.

Aby przygotować salsę, włóż do blendera cebulę oraz pomidor przekrojony na ćwiartki. Dodaj kolendrę, sok z cytryny, oliwę, miód oraz ew. Papryczkę chili. Zmiksuj krótko tak aby składniki nie rozdrobniły się za bardzo. Dopraw solą i pieprzem.

Nachosy podawaj z salsą, kwaśną śmietaną oraz dużą ilością świeżej kolendry.

podziel się: