Powrót do listy

Gołąbki w sosie grzybowym lub pomidorowym

Gołąbki z sosem grzybowym
Gołąbki w sosie grzybowym lub pomidorowym

Gołąbki:

•     Kapusta włoska lub stożkowa, ewentualnie jarmuż

•     Mielone mięso z udźca indyka

•     Skórka i sok z limonki

•     Kasza jęczmienna – może być też kuskus lub bulgur

•     Czosnek

•     Por

•     Koperek

•     Kmin mielony

•     Koperek

•     Liść laurowy

•     Ziele angielskie

 

Sos:

•     Cebula

•     Czosnek

•     Czarne oliwki

•     Pomidory krojone w puszce

•     Ulubione grzyby – mogą być mrożone

•     Koperek

•     Olej rzepakowy

 

 

Pora siekam i wrzucam do mięsa mielonego. Dodaję do niego skórkę, sok z limonki oraz świeżo starte ząbki czosnku. Farsz solę sporą ilością soli, dodaję łyżeczkę kminu oraz garść siekanego koperku. Do gołąbków ugotowałem al dente kaszę jęczmienną, w proporcji 2 porcje mięsa/1 porcja kaszy.  Farsz mieszam i ewentualnie doprawiam, jeśli jest taka konieczność.

 

W garnku sparzyłem kapustę włoską. Wcześniej odciąłem od niej głąba, żeby liście lepiej odchodziły. Farsz zawijam w ciepłe liście. Gołąbki układam jak najciaśniej w garnku. Posypuję je liśćmi laurowymi, odrobiną ziela angielskiego. Zalewam je wodą, w takiej ilości, żeby je przykryła. Gotuję ok. godziny.

 

Do gołąbków przyrządzę sos pomidorowym z grzybami. Siekam sporą garść oliwek, kilka ząbków czosnku. Pół cebuli kroję w drobną kostkę. Grzyby siekam. Na patelni rozgrzewam trochę oleju rzepakowego. Wrzucam cebulę, czosnek i oliwki. Chwilę podduszam. Później dodaję jeszcze grzyby. Smażę, co chwila mieszając. Dodaję sól i pomidory krojone w puszcze. Mieszam. Na koniec dodaję sporą ilość koperku – ilość zależy od tego, jak bardzo go lubicie

 

Gołąbki polewam sosem i dekoruję koperkiem.