Gołąbki w sosie grzybowym lub pomidorowym

Gołąbki z sosem grzybowym
Gołąbki z sosem grzybowym
Gołąbki w sosie grzybowym lub pomidorowym

Gołąbki:

• Kapusta włoska lub stożkowa, ewentualnie jarmuż

• Mielone mięso z udźca indyka

• Skórka i sok z limonki

• Kasza jęczmienna – może być też kuskus lub bulgur

• Czosnek

• Por

• Koperek

• Kmin mielony

• Koperek

• Liść laurowy

• Ziele angielskie

Sos:

• Cebula

• Czosnek

• Czarne oliwki

• Pomidory krojone w puszce

• Ulubione grzyby – mogą być mrożone

• Koperek

• Olej rzepakowy

Pora siekam i wrzucam do mięsa mielonego. Dodaję do niego skórkę, sok z limonki oraz świeżo starte ząbki czosnku. Farsz solę sporą ilością soli, dodaję łyżeczkę kminu oraz garść siekanego koperku. Do gołąbków ugotowałem al dente kaszę jęczmienną, w proporcji 2 porcje mięsa/1 porcja kaszy. Farsz mieszam i ewentualnie doprawiam, jeśli jest taka konieczność.

W garnku sparzyłem kapustę włoską. Wcześniej odciąłem od niej głąba, żeby liście lepiej odchodziły. Farsz zawijam w ciepłe liście. Gołąbki układam jak najciaśniej w garnku. Posypuję je liśćmi laurowymi, odrobiną ziela angielskiego. Zalewam je wodą, w takiej ilości, żeby je przykryła. Gotuję ok. godziny.

Do gołąbków przyrządzę sos pomidorowym z grzybami. Siekam sporą garść oliwek, kilka ząbków czosnku. Pół cebuli kroję w drobną kostkę. Grzyby siekam. Na patelni rozgrzewam trochę oleju rzepakowego. Wrzucam cebulę, czosnek i oliwki. Chwilę podduszam. Później dodaję jeszcze grzyby. Smażę, co chwila mieszając. Dodaję sól i pomidory krojone w puszcze. Mieszam. Na koniec dodaję sporą ilość koperku – ilość zależy od tego, jak bardzo go lubicie

Gołąbki polewam sosem i dekoruję koperkiem.

podziel się: