Groch z kapustą i kotlecikami gryczanymi

Groch z kapustą i kotlecikami gryczanymi
Groch z kapustą i kotlecikami gryczanymi
Groch z kapustą i kotlecikami gryczanymi

200 gr boczku

Szklanka bulionu

200 gr grochu

Małą cebula

500 gr kapusty kiszonej

Pół główki niewielkiej białej kapusty

Szatkujemy kapustę, zalewamy niewielką ilością wody i gotujemy do miękkości. W drugim garnku gotujemy kapustę kiszoną – również z niewielką ilością wody. W trzecim garnku gotujemy groch. Boczek i cebulę kroimy w kostkę. Wrzucamy boczek na rozgrzaną patelnię. Kiedy wytopi się z niego tłuszcz, dorzucamy i podsmażamy cebulę. Kiedy kapusta biała i kiszona będą już miękkie, wrzucamy je do jednego garnka, dodajemy boczek z cebulą i podlewamy całość bulionem. Ugotowany groch blendujemy, lub przecieramy przez sito i mieszamy razem z resztą. Doprawiamy solą i pieprzem.

Kotlety gryczane

1 szklanka kaszy gryczanej palonej

Pół pętka kiełbasy przeworskiej

20 gr sera żółtego

Mała cebula

1 jajko

20 gr namoczonych suszonych grzybów

Olej do smażenia

Bułka tarta do panierowania

Kaszę gotujemy do miękkości. Kiełbasę i cebulę kroimy w kosteczkę i dodajemy do ugotowanej kaszy. Dodajemy starty ser, jajko i pokrojone grzybki. Wszystko razem mieszamy. Z powstałej masy forujemy kotlety wielkości tradycyjnych kotletów mielonych, obtaczamy w bułce tartej i smażymy z dwóch stron na rozgrzanym oleju. Po 2-3 minuty z każdej strony.

Kotlety podajemy razem z kaszą.

podziel się: