Powrót do listy

Gulasz z cielęciny na białym winie z warzywami podany na placku ziemniaczanym

Gulasz cielęcy
Gulasz z cielęciny na białym winie z warzywami podany na placku ziemniaczanym

Składniki:

•     Cielęcina na gulasz górka lub udziec.

•     Masło klarowane

•     Cukinia

•     Bakłażan

•     Czerwona cebula – 2 szt.

•     Czosnek

•     Pieczarki

•     Białe wino

•     Mąka do obtoczenia

•     Koncentrat pomidorowy

•     Świeże zioła: szałwia, tymianek, rozmaryn

•     Białe wino

•     Ajwar

 

Placki:

•     Ziemniaki na placki

•     Cebula

•     Mąka

•     Natka pietruszki

•     Odrobina sera pleśniowego

•     Olej do smażenia

 

 

Przygotowanie:

 

Cielęcinę kroje w kosteczki i przekładam do miski. Porządnie solę, pieprzę, a następnie obtaczam w mące. Na patelni rozpuszczam sporą ilość masła klarowanego i smażę mięso. Czerwoną cebulę kroje na małe kawałki. Siekam kilka ząbków czosnku. Cukinię i bakłażana kroję w kostkę. Dodam również kilka pokrojonych na mniejsze kawałki pieczarek. Usmażone mięso przerzucam do gara, a na patelnię wrzucam warzywa. Smażę je chwilę na tłuszczu, który pozostał po mięsie, a następnie dodaję trochę masła. Smazę i dorzucam do mięsa. Na patelni podsmażam 2-3 łyżki koncentratu i ajwaru. Dolewam białe wino. Warzywa zalewam sosem i zostawiam na ok. 40 minut do duszenia.

 

Gulasz podam na placku ziemniaczanym. Na tarce (na grubych okach) ścieram ziemniaki, połowę cukinii oraz cebulę. Dodaję jajko oraz starty ser pleśniowy. Mocno solę oraz dodaję szczyptę pieprzu. Wszystkie składniki dokładnie mieszam. Na patelni rozgrzewam sporą ilość oleju rzepakowego, który bardzo równomiernie rozprowadzam po dnie patelni. Placek smażę. Kiedy jego boki będą już przyrumienione na złoty kolor, przerzucam go na drugą stronę.

 

Na sam koniec do gulaszu dosypuję świeże zioła – szałwię, tymianek, rozmaryn oraz dużo natki pietruszki. Gulasz podaję na placku ziemniaczanym.