Powrót do listy

Jagnęce kofty z sosem jogurtowym

jagnięce kofty

PRZEPIS:  JAGNIĘCE KOFTY Z SOSEM JOGURTOWYM

 

Jagnięce kofty:

500 gr mięsa jagnięcego lekko tłustego do zmielenia

2 ząbki czosnku

Łyżka ajwaru

1 cebula

Świeże ziołą: mięta, kolendra

Przyprawy po łyżeczcce : kolendra,  kmin, papryka, cynamon, pieprz cayen

 

Mięso wymieszaj z przyprawami, ajwarem, startym czosnkiem I startą cebulę oraz posiekanymi ziołami. Ma mieć jednolitą masę. Formuj mięso w wąskie wałeczki i obklej nim namoczone patyczki. Smaż na rozgrzanej patelni grillowej, około 6min. Powinny być wciąż różowe w środku.

 

 

Sos jogurtowy:

Opakowanie jogurtu greckiego

Sok z limonki

Mała garść świeżej mięty

Łyżeczka posiekanego szczypiorku

 

Jogurt wymieszaj , posiekanymi ziołami,