Jagnięcina pieczona z konfiturą z żurawiną i kapustą

Jagnięcina pieczona z konfiturą z żurawiną i kapustą
Jagnięcina pieczona z konfiturą z żurawiną i kapustą
Jagnięcina pieczona z konfiturą z żurawiną i kapustą

Składniki:

1 kg jagnięciny

1 gruszka

2 kg żurawiny świeżej

smalec do posmarowania

kilka gałązek mięty suszonej

kilka gałązek pokrzywy

kilka ziarenek ziela angielskiego

kilka ziarenek pieprzu kolorowego

listki laurowe

kolendra w ziarnach

koper suszony

kminek

jałowiec

woda

kilka ząbków czosnku

1 łyżeczka saletra

masło

1 szklanka cukru

sól

Przygotowanie:

Jagnięcina:

Jagnięcinę nacieramy smalcem, posypujemy solą, Jałowiec, pieprz, kolendrę, ziele angielskie, kminek i listek laurowy rozcieramy na bardzo małe kawałki. Czosnek kroimy i ugniatamy ze szczyptą soli. Mięso nacieramy roztartymi przyprawami, czosnkiem i wkładamy do naczynia, przekładając suszonym koperkiem. Na wierzchu układamy pokrzywę i miętę.

Wodę mieszamy z solą w proporcjach 1 łyżka soli na litr wody i zalewamy mięso z ziołami. Marynujemy od 12 godzin do 4 dni .Po 12h wyjąć z marynaty, układamy w naczyniu z odrobiną roztopionego, ciepłego smalcu, dodajemy miętę z marynaty, dodajemy gałązkę suszonego kopru, szczyptę pieprzu, 4 listki laurowe, odrobinę kminku, kilka ząbków pokrojonego czosnku, szczyptę soli i pozostałą miętę z marynaty.

Wkładamy do piekarnika na 180*C na 1,5 godziny. Pod koniec pieczenia podnosimy temperaturę do 200*C.

Konfitura z żurawiny:

Żurawinę włożyć do garnka, dodać pokrojoną gruszkę. Gotować na wolnym ogniu. Kiedy owoce trochę zmiękną, dodać cukier i gotować do uzyskania jednolitej konsystencji, mieszając co jakiś czas.

podziel się: