Jajka po szkocku - w dwóch wydaniach

jajka
jajka
Jajka po szkocku - w dwóch wydaniach

Składniki:

Jajka 4 szt. + 2 szt. do panierowania

Awokado 2 szt.

Bułka tarta do panierowania

Sól i pieprz do smaku

Biała kiełbasa surowa opcjonalnie 3 pętka

Mąka pszenna 2 łyżki

Olej do smażenia

Przygotowanie:

Jajka ugotuj na miękko tj. 4 średniej wielkości jajka włóż łyżką do gotującej się, osolonej, wody i gotuj ok. 5 minut. Po tym czasie jajka przełóż do wody z lodem, aby ostygły, a następnie delikatnie obierz. Awokado przekrój na pół i wyciągnij pestkę. Łyżką wydrąż miejsce po pestce tak, aby zmieściło się do niego jajko. Przy pomocy łyżki obierz awokado i skrop sokiem z cytryny lub limonki. Weź dwa jajka i włóż w połówki awokado. Przykryj drugą połową i odstaw. Białą surową kiełbasę wyciśnij z flaku. Dodaj pół łyżki bułki tartej i dokładnie wymieszaj, a następnie obtocz mięsem pozostałe jajka, tak aby stworzyć wokół nich równą i szczelną ok. 1 cm warstwę mięsa. Tak przygotowane „kotleciki” obtocz w jajku, a następnie w bułce tartej. Jajka z awokado obtocz w mące, następnie w rozkłóconym jajku i bułce tartej.

Jajka smaż w średnio rozgrzanym tłuszczu aż staną się złociste i rumiane. Ok. 3-5 minut.

podziel się: