Ketchup pieprzowy słodzony jabłkiem

Keczup
Keczup
Ketchup pieprzowy słodzony jabłkiem

POMIDORY 2JABŁKA 2CYDR 0,3IMBIR 0,05CZOSNEK 0,03GOŹDZIK 4GAŁKA 0,001OCET WINNY BIAŁY 0,1SELER KORZEŃ 0,15SÓL 0,015PIEPRZ MIELONY 0,05

Wycisnąć w sokowirówce jabłka i imbir, otrzymany sok przecedzić przez sito i gazę. Przelać do garnka z grubym dnem, dodać cydr oraz ocet i gotować do uzyskania gęstego syropu ok 300 ml.Pomidory sparzyć i obrać, pokroić na mniejsze kawałki i dusić z czosnkiem, selerem, gałką, goździkiem, solą i pieprzem w garnku na średnim ogniu do odparowania połowy objętości. Następnie zmiksować w blenderze.Do gotującego się syropu jabłkowego wlać pastę pomidorową przecierając ją przez sito.Wymieszać całość i dusić na małym ogniu do uzyskania gęstej szklistej konsystencji. Doprawić przed końcem.Do zrobienia keczupu można użyć kiszonych pomidorów

podziel się: