Powrót do listy

Klopsiki z pora i kaszy jaglanej w sosie pomidorowo migdałowym

Klopsiki z pora i kaszy jaglanej w sosie pomidorowo migdałowym
Klopsiki z pora i kaszy jaglanej w sosie pomidorowo migdałowym

składniki:

 

Masa:

  • Por 2 szt
  • Marchew 1 szt
  • Papryka 0,5 szt
  • Groszek zielony mrożony 50 g
  • Kasza jaglana 400 g
  • Mąka owsiana 100 g /lub (mąka z kaszy jaglanej - muszę to sprawdzić)
  • Mielona kolendra 2 g
  • Rozmaryn suszony 1 g
  • Oliwa 30 ml
  • Pieprz
  • Sól
  • Resztki z obierania warzyw 200 g

 

Sos:

  • Pomidory bawole 4 szt
  • Papryka suszona 10 g
  • Migdały 100 g
  • Czosnek 3 ząbki
  • Płatki owsiane zrumienione 30 g
  • Bulion z suszonych grzybów 200 g
  • Olej rzepakowy 40 ml

 

 

 

przygotowanie:

 

Posiekać na drobno warzywa - por, marchew i paprykę. Podsmażyć na patelni na rozgrzanym oleju rzepakowym, pod koniec dodać groszek. Dodać warzywa do ugotowanej kaszy jaglanej, dodać mąkę i przyprawy. Wszystko delikatnie wymieszać. Pulpeciki uformować ok 30 g, przełożyć na pergamin na blachę i piec w piecu rozgrzanym do 160 stopni przez 5 min.

 

 

Sos: Na patelni zrumienić płatki owsiane i migdały, gdy się zrumienią dodać całe pomidory i ząbki czosnku w łupinie – grzać na patelni aż się zrumieni wszystko. Dodać wodę z grzybów aby uzyskać bardziej płynną konsystencję. Składniki przełożyć do blendera, dodać sól, oliwę, paprykę suszoną i zmiksować.