Klopsiki z pora i kaszy jaglanej w sosie pomidorowo migdałowym

Klopsiki z pora i kaszy jaglanej w sosie pomidorowo migdałowym
Klopsiki z pora i kaszy jaglanej w sosie pomidorowo migdałowym
Klopsiki z pora i kaszy jaglanej w sosie pomidorowo migdałowym

składniki:

Masa:

  • Por 2 szt
    • Marchew 1 szt
      • Papryka 0,5 szt
        • Groszek zielony mrożony 50 g
          • Kasza jaglana 400 g
            • Mąka owsiana 100 g /lub (mąka z kaszy jaglanej - muszę to sprawdzić)
              • Mielona kolendra 2 g
                • Rozmaryn suszony 1 g
                  • Oliwa 30 ml
                    • Pieprz
                      • Sól
                        • Resztki z obierania warzyw 200 g

                          Sos:

                          • Pomidory bawole 4 szt
                            • Papryka suszona 10 g
                              • Migdały 100 g
                                • Czosnek 3 ząbki
                                  • Płatki owsiane zrumienione 30 g
                                    • Bulion z suszonych grzybów 200 g
                                      • Olej rzepakowy 40 ml

                                        przygotowanie:

                                        Posiekać na drobno warzywa - por, marchew i paprykę. Podsmażyć na patelni na rozgrzanym oleju rzepakowym, pod koniec dodać groszek. Dodać warzywa do ugotowanej kaszy jaglanej, dodać mąkę i przyprawy. Wszystko delikatnie wymieszać. Pulpeciki uformować ok 30 g, przełożyć na pergamin na blachę i piec w piecu rozgrzanym do 160 stopni przez 5 min.

                                        Sos: Na patelni zrumienić płatki owsiane i migdały, gdy się zrumienią dodać całe pomidory i ząbki czosnku w łupinie – grzać na patelni aż się zrumieni wszystko. Dodać wodę z grzybów aby uzyskać bardziej płynną konsystencję. Składniki przełożyć do blendera, dodać sól, oliwę, paprykę suszoną i zmiksować.

                                        podziel się: