Kolorowe warzywa faszerowane

faszerowane warzywa
faszerowane warzywa
Kolorowe warzywa faszerowane

Składniki:

Kolorowe papryki 3 szt. mogą być podłużne

Kolorowe pomidory 3 szt.

Cukinie 2 szt.

Kuskus lub bulgur 1 szkl.

Natka pietruszki garść

Bazylia garść

Mięta garść

Czosnek 2 ząbki

Orzechy włoskie ½ szkl.

Sok z cytryny 1 łyżka

Oliwa z oliwek

Ew. Mielone ziele angielskie 1/3 łyżeczki

Cebula 1 szt.

Sól i pieprz do smaku

Szczypta cynamonu

Ew. Ser do posypania warzyw np. Mozzarella lub cheddar

Przygotowanie:

Papryki i pomidory przygotowujemy do pieczenia, odcinając górną część „kapelusz” i wydrążając środek. Nie wyrzucamy jadalnych resztek! Wszystkie siekamy i trafiają do nadzienia. Cukinię przekrawamy na pół i odcinamy końcówki. Przy pomocy wydrążacza do jabłek wycinamy środki – które siekamy i dodajemy do farszu. Ziemniaki kroimy na duże ćwiartki – skrapiamy oliwą z oliwek i doprawiamy solą i pieprzem. Cebulę kroimy w kostkę i smażymy do miękkości na oliwie. Kaszę zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na 10 min. Po tym czasie odcedzamy i wsypujemy do dużej miski. Czosnek przeciskamy przez praskę i dodajemy do kaszy. Natkę pietruszki, bazylię i miętę drobno siekamy. Orzechy kruszymy lub siekamy nożem. Zioła, orzechy oraz cebulę dodajmy do farszu. Doprawiamy sokiem z cytryny, cynamonem, zielem angielskim oraz solą i pieprzem. Całość dokładnie mieszamy. Wydrążone warzywa doprawiamy solą i pieprzem a następnie faszerujemy przygotowanym nadzieniem… Całość pieczemy w 180°C przez ok. 1 godz.

podziel się: