Konfitura marchewkowo-nektarynkowa z chilli i imbirem

Konfitura marchewkowo nektarynkowa z chilli i imbirem
Konfitura marchewkowo nektarynkowa z chilli i imbirem
Konfitura marchewkowo-nektarynkowa z chilli i imbirem

składniki:

  • Marchewki 300 g
    • Nektarynki 200 g
      • Chilli duże 30 g
        • Cebula 50 g
          • Imbir 40 g
            • Kolendra natka 5
              • Cynamon 1 g laska
                • Gałka 1 g
                  • Pieprz ziarna suszone
                    • Ziele angielskie
                      • Ocet jabłkowy 50ml
                        • Kardamon
                          • Miód

                            przygotowanie:

                            Marchewkę pokroić na talarki, wrzucić do rondla, podlać odrobiną wody i lekko poddusić. Cebulę pokroić w bardzo drobną kostkę. Nektarynki umyć i pozbawić pestek. Pokroić w drobną kostkę.

                            W rondlu gotować wszystko razem, dodać trzy łyżki miodu.

                            Imbir zetrzeć na tarce. Dorzucić do rondla. Kardamon utrzeć w moździerzu. Zioła uprażyć na patelni z niewielka ilością sezamowego arachidowego. Chili pokroić pod kątem na plastry, dodać do ziół, pod koniec smażenia dodać ocet jabłkowy. Przełożyć do marchewki i zagotować. Dodać kolendrę. Gotową konfiturę przełożyć do weka.

                            podziel się: