Kotlety ziemniaczane z boczniakami obtaczane w obwarzankach krakowskich

Kotlety ziemniaczane z boczniakami obtaczane w obwarzankach krakowskich
Kotlety ziemniaczane z boczniakami obtaczane w obwarzankach krakowskich
Kotlety ziemniaczane z boczniakami obtaczane w obwarzankach krakowskich

Składniki:

Ciasto -

Ziemniaki 1 kg

Skrobia ziemniaczana 2 łyżki

Obwarzanki krakowskie 1 wianek ok 250 g

Jajko 1 szt

Boczniaki 400 g

Cebula 200 g

Pieprz 1 g

Olej rzepakowy 40 ml

Sól 3 g

Pajda chleba żytniego

Żurawina

Świeże oregano

Suszony majeranek

Siemię lniane

Przygotowanie:

Ziemniaki upiec pół godziny w naczyniu żaroodpornym podlane wodą i przykryte, tak upieczone zachowają najwięcej witamin. Obwarzanki przełożyć do blendera kielichowego, dodać siemię lniane i zmiksować na drobne ziarno albo zetrzeć na tarce jak bułkę.

W międzyczasie pokroić bardzo drobno boczniaki i cebulę w kostkę drobną i smażyć 20 min, pod koniec dodać 3 łyżki obwarzanków, majeranek i oregano i zrumienić. Upieczone ziemniaki przepuścić przez prasę do ziemniaków i w misce połączyć z grzybami, skrobią, jajkiem i posolić. Ciasto wymieszać i wyrobić na blacie. Uformować z masy kotlety, zamoczyć w jajku i obtoczyć w obwarzankach i schłodzić w lodówce.

Usmażyć lub olej przelać do spryskiwacza, spryskać kotlety z dwóch stron i upiec w piecu rozgrzanym do 180 stopni 30 min. Podawać na chlebie z żurawiną.

podziel się: