Powrót do listy

królicze nerki

nerki królicze
królicze nerki
Składniki: Nerki królicze, słonina, warzywa, cebula, koncentrat pomidorowy, koncentrat paprykowy, ogórki konserwowe, wywar z ogórków, cytryny, sól, pieprz, cząber, mielona słodka papryka, ostra mielona papryka, ziele angielskie, liść laurowy.
Wykonanie: W kociołku wytopić tłuszcz z słoniny. Przesmażyć cebulę, a następnie nerki królicze. Obsypać wszystko mieloną słodką papryką i wymieszać. Odstawić na 2 minuty, aby papryka nabrała aromatu. Ponownie wstawić na ogień. Podlać wodą. Dodać warzywa, ziele angielskie, liść laurowy i dusić do miękkości. Gdy wszystko będzie miękkie dodać pokrojone ogórki, koncentrat pomidorowy, koncentrat paprykowy, wlać trochę marynaty po ogórkach konserwowych, soku z cytryny. Doprawić solą, pieprzem, cząbrem, papryką ostrą.
Dodatki: pieczywo lub kasza pęczak