Kruche rogale na białym winie z jabłkami i rodzynkami

Kruche rogale na białym winie z jabłkami i rodzynkami
Kruche rogale na białym winie z jabłkami i rodzynkami
Kruche rogale na białym winie z jabłkami i rodzynkami

składniki:

  • Mąka pszenna typ 500 700 g
    • Woda 120ml
      • Olej rzepakowy 220ml
        • Wino białe wytrawne 100ml
          • Sól szczypta
            • Jabłka Gloster, Szara Reneta, Alwa 2 kg
              • Pigwowiec 500 g
                • Syrop jabłkowy 50 ml lub syrop z agawy.
                  • Cynamon 10 g
                    • Gałka muszkatołowa 1 g
                      • Imbir
                        • Rodzynki 2 garści
                          • Goździki mielone 2 g
                            • Miód 1 łyżka
                              • Wanilia 1 laska
                                • Mąka pszenna 50 g
                                  • Skórka cytryny 1 szt
                                    • Jajko

                                      przygotowanie:

                                      Przygotować ciasto łącząc w melakserze mąkę, wodę, olej, wino i sól. Gdy melakser połączy wszystko przełożyć masę na blat i ugniatać parę minut. Przykryć ciasto miską aby nie obeschło.

                                      Obrać jabłka i pokroić w małą kostkę. Przełożyć jabłka do miski. Zetrzeć owoce pigwowca i korzeń imbiru. Dodać rodzynki, ziarna wanilii, gałkę muszkatołową, cynamon, goździki, szczyptę soli oraz miód. Do miski dodać mąkę i dokładnie wymieszać. Ciasto rozwałkować i wycinać kółka średnicy 15 cm.

                                      Na ciasto nakładać jabłka 1,5 łyżki i zawijać ciasto tak jak pierogi zaciskając ranty. Ciasto posmarować jajkiem z wierzchu i wstawić na pergaminie do pieca rozgrzanego do 170 stopni na 40 min.

                                      podziel się: