Powrót do listy

Kruche rogale na białym winie z jabłkami i rodzynkami

Kruche rogale na białym winie z jabłkami i rodzynkami
Kruche rogale na białym winie z jabłkami i rodzynkami

składniki:

 

  • Mąka pszenna typ 500 700 g
  • Woda 120ml
  • Olej rzepakowy 220ml
  • Wino białe wytrawne 100ml
  • Sól szczypta
  • Jabłka Gloster, Szara Reneta, Alwa 2 kg
  • Pigwowiec 500 g
  • Syrop jabłkowy 50 ml lub syrop z agawy.
  • Cynamon 10 g
  • Gałka muszkatołowa 1 g
  • Imbir
  • Rodzynki 2 garści
  • Goździki mielone 2 g
  • Miód 1 łyżka
  • Wanilia 1 laska
  • Mąka pszenna 50 g
  • Skórka cytryny 1 szt
  • Jajko

 

przygotowanie:

 

Przygotować ciasto łącząc w melakserze mąkę, wodę, olej, wino i sól. Gdy melakser połączy wszystko przełożyć masę na blat i ugniatać parę minut. Przykryć ciasto miską aby nie obeschło.

Obrać jabłka i pokroić w małą kostkę. Przełożyć jabłka do miski. Zetrzeć owoce pigwowca i korzeń imbiru. Dodać rodzynki, ziarna wanilii, gałkę muszkatołową, cynamon, goździki, szczyptę soli oraz miód. Do miski dodać mąkę i dokładnie wymieszać. Ciasto rozwałkować i wycinać kółka średnicy 15 cm.

Na ciasto nakładać jabłka 1,5 łyżki i zawijać ciasto tak jak pierogi zaciskając ranty. Ciasto posmarować jajkiem z wierzchu i wstawić na pergaminie do pieca rozgrzanego do 170 stopni na 40 min.