Powrót do listy

kurczak w ananasie

kurczak w ananasie
Kurczak w ananasie

Składniki:

Pierś z kurczaka 300 g

Przyprawa curry w proszku 1-2 łyżeczki

Ananas cały

Papryka zielona ½ szt

Papryka czerwona ½ szt

Cebula czerwona

Czosnek 2-3 ząbki

Limonka 1 szt.

Imbir korzeń 3 cm

Papryczka chili

Kolorowe papryczki chili po pół z każdego koloru

Sól i pieprz do smaku

Dymka/szczypior pęczek

Olej do smażenia

Pomarańcza 1 szt.

 

Ew. skrobia do zagęszczenia sosu

Zielony ogórek wężowy

 

Przygotowanie:

Ananas przekrój na pół i przy pomocy wydrążacza (kulkownicy do owoców) wytnij z jego jadalnych części kulki tak aby skóra pozostała nie naruszona – posłuży nam  za miskę.

 

Kurczaka pokrój w kostkę i wrzuć do miski. Dodaj sól i pieprz oraz odrobinę przyprawy curry. Dodaj łyżeczkę miodu, starty imbir, posiekaną papryczkę chili, czosnek wyciśnięty przez praskę oraz skórkę otartą z limonki. Dodatkowo kurczaka możesz podlać odrobiną soku z ananasa. Całość dokładnie wymieszaj i odstaw do zamarynowania.

 

Paprykę pokrój w kostkę, a cebulę posiekaj. Do miski wrzuć kulki z ananasa razem z papryką i cebulą. Dodaj sok z limonki i odstaw.

 

Na rozgrzaną patelnię wrzuć kurczaka i smaż ok. 2 minut aż zacznie się rumienić. Dodaj sok wyciśnięty z jednej pomarańczy.  Całość przesmaż ok. 2 min. Skrobię rozprowadź w 100 ml wody i ciągle mieszając wlej na gorącą patelnie. Kiedy sos zgęstnieje dodaj pokrojony szczypior oraz dopraw solą i pieprzem.

 

Podawaj w ananasie razem z paprykowo ananasową sałatką i ogórkiem.