Makaron orecchiette z piersią z kurczaka

makaron orechiette z piersią z kurczaka
makaron orechiette z piersią z kurczaka

Makaron orecchiette z piersią z kurczaka:

  • 2 średnie piersi z kurczaka
    • 500 gr ugotowanego orecchiette
      • Kawałek pikantnej kiełbasy chorizo ok. 10 gramów
        • 4 ząbki czosnku
          • 8 pomidorów malinowych
            • 25 ml octu jabłkowego
              • 6 łyżek oliwy
                • łyżka cukru brązowego
                  • Sól, pieprz
                    • oliwa do smażenia ( rafinowana )

                      Ząbki czosnku zetrzyj do miski, dodaj obrane ze skóry i posiekane pomidory, ocet, oliwę, cukier. Dopraw solą i pieprzem. Na patelni w 2 łyżkach oliwy podsmaż pokrojoną w kostkę kiełbasę chorizo. Gdy kiełbasa zacznie się przyrumieniać dodaj pokrojoną w kostkę pierś z kurczaka. Mięso posól. Do ściętego kurczaka dodaj posiekane pomidory. Ugotowany makaron z odrobiną wody z gotowania makaronu dodaj do sosu. Lekko przemieszaj. Na koniec dorzuć kilka listów posiekanej bazylii.

                      Sałata maślana:

                      • sałata maślana
                        • sok z cytryny
                          • ząbek czosnku
                            • 6 łyżek oliwy
                              • 4 gałązki świeżego koperku
                                • sól, pieprz
                                  • 1/4 szkl maślanki

                                    Sałatę umyj i porwij. W misce wymieszaj czosnek z sokiem z cytryny i dolej oliwy. Gdy oliwa z cytryną się połączy dolej maślanki. Całość dopraw solą i posiekanym koperkiem.

                                    Sałatę polewaj sosem przed samym podaniem.

                                    podziel się: