Powrót do listy

Makaron orecchiette z piersią z kurczaka

makaron orechiette z piersią z kurczaka
Makaron orecchiette z piersią z kurczaka:
 
  • 2 średnie piersi z kurczaka
  • 500 gr ugotowanego orecchiette
  • Kawałek pikantnej kiełbasy chorizo ok. 10 gramów
 
  • 4 ząbki czosnku
  • 8 pomidorów malinowych
  • 25 ml octu jabłkowego
  • 6 łyżek oliwy
  • łyżka cukru brązowego
  • Sól, pieprz
  • oliwa do smażenia ( rafinowana )
 
Ząbki czosnku zetrzyj do miski, dodaj obrane ze skóry i posiekane  pomidory, ocet, oliwę, cukier. Dopraw solą i pieprzem. Na patelni w 2 łyżkach oliwy podsmaż pokrojoną w kostkę  kiełbasę chorizo.  Gdy kiełbasa zacznie się przyrumieniać dodaj pokrojoną w kostkę pierś z kurczaka. Mięso posól. Do ściętego kurczaka dodaj posiekane pomidory. Ugotowany makaron  z odrobiną wody z gotowania makaronu dodaj do sosu. Lekko przemieszaj. Na koniec dorzuć kilka listów posiekanej bazylii.
 
Sałata maślana:
  • sałata maślana
  • sok z cytryny
  • ząbek czosnku
  • 6 łyżek oliwy
  • 4 gałązki świeżego koperku
  • sól, pieprz
  • 1/4 szkl maślanki
 
Sałatę umyj i porwij.  W misce wymieszaj czosnek z sokiem z cytryny i dolej oliwy. Gdy oliwa z cytryną się połączy dolej maślanki. Całość dopraw solą i posiekanym koperkiem.
Sałatę polewaj sosem przed samym podaniem.