Powrót do listy

Młode rzodkiewki i szpinak zapiekane z gorgonzollą i Polskim cydrem

młode rzodkiewki na pajdzie
Młode rzodkiewki i szpinak zapiekane z gorgonzollą i Polskim cydrem
  • Rzodkiewki
  • Cebula dymka
  • Szpinak
  • Oliwa
  • Sól
  • Oliwa
  • Czosnek
  • Cydr
  • Pajda chleba
  • Masło
  • Tymianek
Sos gorgonzolla:
  • Śmietana
  • Ser Gorgonzolla
Odciąć nać od rzodkiewek i dymki pozostawiając kawałek łodygi, namoczyć w misce łodygi i rzodkiewki i dobrze umyć pod bierzącą wodą. Szpinak oczyścić ze zdrewniałych łodyg i umyć. W rondlu zagrzać smietanę i rozpuścić w niej ser Gorgonzolla. Na blasze ułożyć warzywa skropic oliwą i opruszyć solą po czym wstawić do pieca na 20 min w 180 stopniach. Na patelni rozgrzać oliwę z czosnkiem i od razu wrzucić liście szpinaku, wymieszać podlać cydrem i posolić. Zalać sosem z Gorgonzolli. Wyjąć warzywa z pieca i polać sosem. Całość polać cydrem i wstawić do pieca na 20 min. W tym czasie ukroić pajdy chleba, na patelni rozgrzać masło z tymiankiem i na małym ogniu smażyc pajdy. Na desce z pergaminem rozłożyć pajdy i na nich zawartość warzyw z pieca. Udekorować kwiatami i plasterkami cienko krojonej rzodkwi.