moskole z masłem czosnkowym

moskole z masłem czosnkowym
moskole z masłem czosnkowym
Źródło: East News
Moskole z masłem czosnkowym

1,5 kg ziemniaków, ugotowanych

2 szklanki mąki (jeśli odmiana ziemniaków jest wodnista, przygotować więcej)

1 jajko

Sól do smaku (około ½ łyżeczki)

Na masło czosnkowe

Pół kostki masła

2 ząbki czosnku

Szczypta soli

Ugotowane ziemniaki mielimy w maszynce. Dodajemy jajko, dwie szklanki mąki, sól i zagniatamy, aż ciasto będzie elastyczne. Jeśli ziemniaki są wodniste i ciasto przykleja się do ręki, podsypać mąką, aż będzie zwarte. Z ciasta formujemy duży wałek i kroimy na placki wielkości dłoni. Każdy placek porządnie oklepujemy. Rozgrzewamy patelnię elektryczną do pieczenia, a jeśli nie mamy takiego urządzenia, to możemy to zrobić na zwykłej patelni. Placki trzeba podpiec z obu stron bez użycia tłuszczu.

Do naczynia wkładamy masło w temperaturze pokojowej, dodajemy zgnieciony czosnek i sól. Mieszamy.

Źródło zdjęcia głównego: East News

podziel się: