Powrót do listy

Mózg wieprzowy w bułce

mózg w bułce
Mózg wieprzowy w bułce
Składniki: 2 mózgi wieprzowe, masło, bułka tarta, mąka, jajko, 2 łyżki octu (lub sok z ½ cytryny), bułka burgerowa, ser, majonez, natka pietruszki, pomidor, cebula, ogórek, cytryna, sól.
Wykonanie:
Mózg wymoczyć w zimnej wodzie. Wyjąć, pozbawić błon, resztek kości i chrząstek. Wypłukać. Do garnka wlać wodę, trochę octu lub soku z cytryny, posolić. Zagotować. Do wrzątku włożyć mózg i gotować na małym ogniu 2-3 minuty. Wyjąć i ostudzić. Można pozostawić w wodzie do ostygnięcia dla uzyskania lepszej barwy mózgu. Panierować w mące, jajku, bułce tartej. Przesmażyć na maśle. Pomidora umyć, osuszyć, pokroić w plastry. Cebulę obrać, pokroić w piórka. Ogórek umyć, osuszyć, pokroić w plastry. Natkę pietruszki opłukać, osuszyć, pozbawić łodyg, a liście grubo pokroić. Bułkę przekroić i przypiec z każdej strony na czystej patelni bez tłuszczu. Bułki od strony wewnętrznej posmarować majonezem. Następnie układać na jednej połówce pietruszkę, cebulę, pomidor, ogórki, mózg. Skropić mózg cytryną i obsypać serem. Przyłożyć drugą połówkę bułki.