Powrót do listy

Mozzarella zapiekana w polskiej szynce długo dojrzewającej / pesto z rukoli, ziół i czosnku niedźwiedziego

Mozzarella zapiekana
Mozzarella zapiekana w polskiej szynce długo dojrzewającej / pesto z rukoli, ziół i czosnku niedźwiedziego

Składniki:

•     Mozzarella – najlepiej di bufala

•     Szynka parmeńska

•     Balsamico

•     Oliwa

•     Czosnek

•     Tymianek / bazylia

 

Pesto:

•     Szklanka orzechów laskowych

•     Czosnek

•     Sól

•     Czosnek niedźwiedzi

•     Rukola

•     Cytryna

•     Olej rydzowy

 

Duszone pieczarki:

•     Cukier brązowy – pół szklanki

•     Pieczarki – niewielkie, około 10-12

•     Czerwone wino

•     Ocet balsamiczny

•     Musztarda Dijon

 

 

przygotowanie:

 

Dwa kawałki szynki układam na krzyż. Układam na niej mozzarellę i zawijam ją w szynkę. Mozzarelle kładę na brytfance lub w naczyniu żaroodpornym, dorzucam posiekany czosnek, kilka listków bazylii i kilka gałązek tymianku. Na koniec skrapiam oliwą. Mięso powinno się piec około 10 minut w 220 stopniach.

 

Do mięsa zrobię pesto z rukoli. Orzechy zalewam wrzątkiem, aby pozbyć się łupiny, a następnie prażę je na suchej patelni. Ząbki czosnku obieram, siekam i ucieram w moździerzu razem z solą. Uprażone orzechy ostudzam i dorzucam do moździerza. Ucieram razem z czosnkiem. Na koniec dorzucam trochę czosnku niedźwiedziego i dodaję garść rukoli. Ubijam moździerzem, a następnie dodaję sok z cytryny i odrobinę oleju rydzowego. Dokładnie solę i jeszcze raz mieszam.

 

Kolejnym dodatkiem będą duszone pieczarki. Na patelni rozgrzewam cukier i czekam aż się skarmelizuje. Następnie wrzucam na niego pieczarki. Czekam aż trochę zmiękną i zalewam je szklanką czerwonego wina i niewielką ilością octu balsamicznego. Dodaję łyżkę musztardy i jeszcze chwilę podgrzewam, co chwila mieszając. Z piekarnika wyciągam mozzarellę. Układam na talerzu razem z pesto i polewam pieczarkami w sosie.