Powrót do listy

Omlet ziemniaczany z sezonowymi warzywami

Omlet ziemniaczany z sezonowymi warzywami
Omlet ziemniaczany z sezonowymi warzywami

Składniki:

 

Ziemniaki 2 kg

Cebula 400 g

Jajka 8 szt

Papryka czerwona 1 szt

Papryka zielona 1 szt

Oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia 500 ml

Oliwa z oliwek z drugiego tłoczenia 500 ml

Sól 10 g

 

 

Przygotowanie:

 

Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę, stosując specjalna metodę „odszczypywania” z ziemniaka po kawałku nożem fragmentów wielkości sporej kostki (1,5 x 1,5 cm). Cebulę pokroić na cienkie ćwiartki. W garnku rozgrzać obie oliwy po czym przełożyć do nich ziemniaki i cebulę, zmniejszyć ogień i dusić mieszając parę razy aby nie przywarło do dna. W połowie duszenia dodać papryki pokrojone na średnią kostkę. Gdy ziemniaki będę miękkie, ale jeszcze nie rozpadające się, odcedzić całość do miski zostawiając na nich nieco oliwy. Warzywa posolić mieszając. Gdy masa wciąż jest jeszcze ciepła dodać 8 jajek i energicznie wymieszać tak, by masa była średnio gęsta. Na patelni teflonowej rozgrzać łyżkę oliwy, gdy zacznie dymić wlać cała masę, po czym od razy zmniejszyć ogień. Smażyć ok 6 min, po czym na patelni położyć szerszy od patelni talerz i obrócić ją wraz z talerzem w taki sposób, by omlet znalazł się na talerzu. Patelnie postawić na ogniu i zsunąć omlet powoli na patelnie. Smażyć omlet ok 3 min. Środek omleta nie powinien być ścięty po przekrojeniu. Omlet świetnie nadaje się jako dodatek do sandwicha z odrobiną majonezu.