Powrót do listy

Paluchy ziemniaczane na słodko (a la churros) z konfiturą morelowo rozmarynową

Paluchy ziemniaczane na słodko (a la churros) z konfiturą morelowo rozmarynową
Paluchy ziemniaczane na słodko (a la churros) z konfiturą morelowo rozmarynową

Składniki:

 

Ciasto -

Ziemniaki klasa B  500 g

Mąka pszenna 165 g

Olej rzepakowy 20 ml

Sól 3 g

Woda 250ml

 

Konfitura -

Morele mrożone lub świeże 400 g

Miód 100 g

Rozmaryn świeże gałązki.

Skórka z cytryny 5 g

Biała czekolada

 

Olej rzepakowy do smażenia 250 ml

 

 

Przygotowanie:

 

Wydrylowane morele, pokroić na paski, wrzucić do rondla, dodać miód, skórkę z cytryny i dusić 30 min na małym ogniu. Pod koniec dodać gałązki rozmarynu, przykryć i dusić 10 min. Gdy konfitura lekko ostygnie dorzucić kawałki białej czekolady.

Surowe ziemniaki zmiksować blenderem na gładka masę i odcisnąć sok przez ścierkę tetrową.

W garnku zagotować wodę z olejem (dwie łyżki), wyłączyć podgrzewanie,  wsypać mąkę i wymieszać energicznie następnie ziemniaki i mieszać energicznie aż nie będzie gródek. Wyrobić łyżką drewnianą gładką gęstą masę. Przełożyć do rękawa cukierniczego i trzymać w cieple.

W rondlu rozgrzać olej rzepakowy do momentu aż przy próbie wrzucenia kawałka ciasta będzie bardzo skwierczał. Na gorący olej wlewać z rękawa ciasto formułując paluchy długości 10 cm.

Odcedzić na ściereczce kuchennej lnianej.

Podawać z konfiturą w kokilce.v