Powrót do listy

Papryki faszerowane kaszą pęczak z grzybami i zieloną soczewicą, podane z sałatką ze świeżej pokrzywy

Papryki faszerowane kaszą pęczak z grzybami i zieloną soczewicą, podane z sałatką ze świeżej pokrzywy
Papryki faszerowane kaszą pęczak z grzybami i zieloną soczewicą, podane z sałatką ze świeżej pokrzywy
6 dużych papryk (czerwonych i żółtych)
250 g pęczaku
100 g soczewicy zielonej
2 opakowania grzybów mrożonych lub świeżych
Natka pietruszki
Pęczek koperku
Oliwa
Olej
Czosnek
Cebula
Pieprz ziołowy
Pieprz czarny
Sól
Oregano
Słodka papryka
Ostra papryka
 
 
Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni C. Papryki przekrajamy na połówki. Usuwamy nasiona. Wnętrze doprawiamy solą, pieprzem, skrapiamy oliwą i układamy w naczyniu żaroodpornym, podpiekamy.
Zieloną soczewicę gotujemy w szklance wody do miękkości, przez około 25-30 minut.
Do garnka wlewamy 3 szklanki wody, solimy. Po zagotowaniu, wsypujemy szklankę kaszy i gotujemy 15-20 minut. Na patelni na oliwie pokrojoną cebulę należy zeszklić, dodać starty czosnek.
 
Grzyby kroimy na małe kawałki, dorzucamy do cebulki i czosnku. Papryki wyjmujemy z piekarnika.
Soczewicę i kaszę dodajemy do podsmażonych grzybów. Dodajemy przyprawy. Farsz nakładamy do wnętrza papryk i wstawiamy do piekarnika na kolejne 15 minut. Podajemy z natką pietruszki i koperkiem.
 
Pokrzywę przed spożyciem należy sparzyć. Podajemy z oliwą z oliwek.