Powrót do listy

Pasta dyniowa do pajdy chleba z orzechów ziemnych i soli morskiej

Pasta dyniowa do pajdy chleba z orzechów ziemnych i soli morskiej
Pasta dyniowa do pajdy chleba z orzechów ziemnych i soli morskiej

Składniki:

 

Dynia Hokkaido 1 kg

Orzechy arachidowe 80 g

Nasiona słonecznika 20 g

Tahini 20 ml

Sól morska 1 łyżeczka

Syrop klonowy 30 ml

Cynamon szczypta

Chleb

Olej rzepakowy

Woda

 

Przygotowanie:

 

Dynię pokrojoną na cienkie plastry i skropioną olejem rzepakowym piec 25 min w 180 stopniach aż będzie wyraźnie spieczona.

Orzechy arachidowe i nasiona słonecznika prażyć na patelni z solą morską i olejem rzepakowym. Gdy patelnia będzie już gorąca mieszać lekko cały czas aby orzechy się nie przypaliły, gdy będą zrumienione zdjąć z ognia. Orzechy można też wcześniej zrumienić w piecu. Podlać orzechy wodą, aby zmiękły.

 

Dynię ze skórą przełożyć do malaksera, dodać orzechy i wszystkie pozostałe składniki. Miksować do uzyskania gładkiej masy.